Евроскептик пред портите на властта във Финландия

6276
Евроскептик пред портите на властта във Финландия

Добродушният и чаровен Тимо Сойни, който е председател на дясната евроскептична партия „Истински финландци“, иска след изборите в неделя да се наложи в правителството в Хелзинки и така да излезе от вечния си статут на опонент.

Близък до народа, приветлив и ловък, но непоклатим, трибунът Сойни знае как да забавлява публиката. Винаги на разположение на пресата и на своите съграждани, той отговаря на всички въпроси без да му мигне окото и не се колебае да създава нови думи, за да изрази мисълта си. 52-годишният политик се очертава като естествен избор на средностатистическите финландци, които са уморени от елита, довел страната до икономическа криза. И все пак, той е полиглот и има диплома по политически науки.

Повечето от гражданите на Финландия са против членството на страната в НАТО

Повечето финландски граждани са против влизането на държавата в НАТО, съобщава Yle, позовавайки се на информация от допитване, проведен...

Във вторник социологическо проучване му даде шанс да събере 16,2% от гласовете на изборите. Ако резултатът бъде потвърден в изборния ден, партията на Сойни ще има по-лошо представяне в сравнение с 2011 година, когато отказа да влезе в правителството.

Партията „Истински финландци“, която сега е трета политическа сила в страната с 39 депутати в 200-местния парламент, има амбицията да задмине социалдемократите и консерваторите, за да застане на второ място и да преговаря за министерските места. „Искам да вляза в правителството“, казва Сойни. „Можем да си сътрудничим с всеки, тъй като нашата партия е добра партия в средата на шахматната политическа дъска. Никоя партия не е казала, че не иска да работи с нас“, подчертава той.

Важна фигура във финландската политика от около 10 години, Сойни е един от основателите на партията, която бе родена от противопоставянето срещу европейската интеграция и имиграцията. Той управлява формацията с твърда ръка от 1997 година, като за това време бе местен политик, депутат във финландския парламент и европейски депутат. През 2012 година Сойни получи 3,4% от гласовете на първия тур от президентските избори.

За да шлифова образа си, той почти стигна до противоречие. През март заяви, че имигрантите са „добре дошли“ във Финландия, въпреки че много от членовете на неговата партия са ксенофоби. След като се опита да изключи депутати заради расистки изказвания, сега Сойни фокусира атаките си към Брюксел и се опитва да разнообрази програмата си.

Скандинавските страни разширяват военното сътрудничество заради Русия

Министери на пет скандинавски страни, включително неутралните Швеция и Финландия, публикуваха в норвежкия вестник Aftenposten програмна...

Партията „Истински финландци“ се стреми да привлече финландците със скромно финансово положение, които са разочаровани от разногласията в правителството и от факта, че то не успя да намери изход от кризата. Сойни се обявява за връщането към „справедлива“ икономика и грижа за пенсионерите, които съставляват най-бързо увеличаващата се група в страната. Партията се очертава и като любимец на малките и средните предприятия, предлагайки вдигане на тавана на доходите за освобождаване от ДДС с цел създаване на работни места и увеличаване на рентабилността.

АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа