Фарадж обвини западни лидери за трагедиите в Средиземно море

4322
Фарадж обвини западни лидери за трагедиите в Средиземно море
Снимка: Getty Images / Guliver

Лидерът на британската Партия на независимостта Найджъл Фарадж обвини в неделя лидери на западни страни за гибелта на стотици бежанци по пътя от Либия за Европа заради дестабилизиращата роля на Запада спрямо африканската държава.

Фарадж посочи поименно премиера на Великобритания Дейвид Камерън и бившия президент на Франция Никола Саркози по телевизия Би Би Си (BBC) като лидери, които са дестабилизирали ситуацията в Либия, което е довело, според него до катастрофално нарастване на притока на нелегални имигранти в Европа.

"Те напълно дестабилизираха Либия, превърнаха я в страна, където се извършват зверства, превърнаха я в място, където положението на християните е просто непоносимо", каза лидерът на Партията на независимостта на Обединеното кралство. "Трябва да сме честни и да кажем, че ние пряко породихме този проблем".

"Бежанци не пристигаха от Либия в такива размери, докато не започнахме да бомбардираме тази страна и не свалихме Кадафи, колкото и лош да беше", каза Фарадж. "С това ние дестабилизирахме ситуацията, нямам никакви съмнения", заяви британският политик, цитиран от ТАСС.

Във Великобритания тече предизборна борба. Партията на независимостта, която се обявява за излизане на Великобритания от ЕС, миналата година спечели изборите за депутати в Европейския парламент от кралството с 27,5% от гласовете. Сега популярността й се оценява на 11%.

В неделя се разигра поредният трагичен епизод в Средиземно море, където няколкостотин нелегални емигранти обърнаха плавателния съд, с който бяха превозвани към Италия от Либия. Вероятно повечето от 700-те души са се удавили.

Според неправителствени организации около 1600 бежанци от Близкия изток и Африка са загинали от началото на тази година при опитите да се прехвърлят от Либия в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа