Фелипе VI облече кралските одежди

79212
Фелипе VI облече кралските одежди
Снимка: Gettyimages

Новият крал на Испания Фелипе VI днес изрази „вярата си в единството на Испания” и призова за „обновена” монархия, като положи клетва, обръщайки страница в историята на страната след абдикацията на своя баща Хуан Карлос.

След като положи клетва за вярност към конституцията от 1978 година, която е основен стълб на испанската демокрацията, Фелипе заяви „вярата си в единството на Испания”, като по този начин отговори на националистичните настроения на каталонците и баските, които ще се окажат едно от най-голямото предизвикателство пред него. След това той завърши с едно „Благодаря” на кастилски, каталонски, баски и галисийски – четирите официални езика в Испания. Фелипе наследява трона в една монархия, чието съществуване е оспорвано от всеки втори испанец, и в страна, разклатена от икономическата криза и безработицата. Той обеща да работи за „обновяването” на монархията и да следва „едно честно, почтено и прозрачно поведение”. Това бе отговор на скандала, в рамките на който сестра му Кристина е заподозряна за данъчна измама и с чиито последствия той ще трябва да се справи.

Краят на една епоха

Във вторник в чест на своя нов крал Мадрид бе украсен с хиляди цветя и знамена. „Това е краят на един период. Трябва да започнем с по-млади хора – така е във всичко – в живота и във футбола”, коментира продавач на прага на магазина си.

Останал популярен въпреки липсата на доверие към баща му, новият крал трябва да отговори на много надежди, което ще му бъде трудно, тъй като парламентарната монархия не му дава особени правомощия. „Испанците очакват всичко от него – да намери решение и за Каталония, и за безработицата”, отбелязва журналист от „Ел мундо”. „Това е голяма глътка свеж въздух. Но рискът от разочарование също е голям”, казва той.

Хуан Карлос – силно отсъствие

През целия ден високият силует на Фелипе закриваше този на Хуан Карлос – големият отсъстващ от церемонията в парламента и приема в кралския дворец с 2000 гости. В сряда вечерта Хуан Карлос едва сдържаше сълзите си, когато подписа закона за абдикацията, която получи силна подкрепа в парламента. Това бе неговият последен официален акт. На 76 години, след 39 години царуване, чиито последни години бяха белязани от скандали, в крайна сметка щафетата подаде един изтощен крал, облегнат на патерици.

Той бе суверен, който се възкачи на трона на 22 ноември 1975 година, два дни след смъртта на Франсиско Франко, и дълго време бе обичан за това, че поведе Испания към демокрацията. В четвъртък първите думи на Фелипе бяха за неговия баща – той възхвали ролята на Хуан Карлос за „помирението на испанците” след диктатурата. „Днес едно изключително управление с едно изключително наследство става част от историята ни”, каза той. Като реши да абдикира, Хуан Карлос предаде на сина си тежката задача да обнови короната. Фелипе обаче разполага с много тясно поле на действие в страна, в която кризата отне доверието в институциите. „Баща му изпълни ролята си добре и Фелипе знае как да уреди проблемите на Испания – Каталония, кризата. Поне се надявам да е така”, казва оптимистично съдържател на заведение точно срещу кралския дворец.

Le Point

Филипe VI положи клетва като крал на Испания

Новият испански крал Фелипе Шести се закле във вярност към конституцията, предаде Франс прес. Той положи клетва в парламента, като се в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа