Финландия започна революция в образованието

7797
Финландия започна революция в образованието
Снимка: Thinkstock

Финландия е известна с високо си ниво на образование. Нивото на грамотност в страна е 100% и заема едно от първите места по оценка на нивото на знания.

Въпреки това Финландия смята да въведе радикална реформа в образованието: да се откаже от общоприетата схема на обучение по предметите и да внедри обучение по теми, съобщи Independent.

Дрогата в училищата се разпространява главоломно

Много по-малко се говори за дрогата, отколкото за насилието в училищата. Но дрогата се разпространява с главоломни темпове, а всички си...

Нужен ни е нов тип образование, за да подготвим хората за работния живот, казва Паси Силандер, мениджър за развитието на Хелзинки. Според финландските власти, предишната система е била добра за миналото: когато на банките са трябвали служители, които да смятат добре, но сега условията на играта са се променили, следователно и системата на обучение трябва да се промени.

Обучението по теми или обучение по“явления“, означава, че вместо уроци по предмети, като история, математика и т.н. ще се провеждат занятия, посветени на „явленията“. Така в рамките на професионално ориентираната подготовка за „работа в ресторант“, напр., на учениците ще бъде предложен коктейл от математика, чужди езици и навици в общуването.

В курса за Европейския съюз ще бъде включена история, икономика, география и отново езици. Освен това се планира промяна във формата на обучение, то трябва да става в по-малки групи и повече работа в екип.

Сега новият вид преподаване започва да се  прилага в училищата: те са длъжни да провеждат поне един блок от тематичното обучение в годината.

Обявиха датите за матурите

На 20 май от 10 часа ще се проведе националният приемен изпит по български език и литература за завършващите 7 клас за учебната 2015/20...

Не всички, обаче, са във възторг от промените. На много учители, които цял живот са преподавали един предмет им е трудно да се приспособят. 70% от учителите в Хелзинки преминават квалификация в момента.

Вече са налице първите резултати. Там, където експериментът е започнал резултатите на учениците са се подобрили.

Образователната система във Финландия се смята за една от най-добрите в света и много експерти ще наблюдават внимателно как протича новата реформа.

Може би се намираме на прага на глобална промяна в образованието. Ако Финландия подобри позициите си в международните рейтинги може да станем свидетели на това как начинът на преподаване ще започне да се променя в целия свят.

Всеки 20-ти студент във Великобритания плаща образованието си чрез секс услуги

Проучване на университета в Суонзи показва, че един на всеки 20 студенти във Великобритания е работил в секс индустрията по време на с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа