Франция иска преговори с Гърция независимо от всичко, Великобритания готова на всякакви варианти

9758
Франция иска преговори с Гърция независимо от всичко, Великобритания готова на всякакви варианти
Снимка: Getty Images/Guliver

Настроенията между "да" и "не" на гръцкия референдум все още се люшкат непрекъснато, а изглежда и в Европа има доста различни мнения какво да се гласува.

Независимо от резултата на референдума преговорите между Атина и кредиторите трябва да продължат. Това заяви френският министър на икономиката Еманюел Макрон.

Вариантите пред Гърция - при "да" или при "не"

Какво ще стане с Гърция след днешния референдум? Как ще реагират нейните партньори и кредитори? Смяна на правителството или статукво...

Той обаче остро разкритикува позицията на гръцкото правителство. "Не спирам да се учудвам на цинизма на гръцкото правителство, което изнесе на референдума крайно тенденциозен въпрос, на неговия популизъм, защото е налице опит да се убеди общественото мнение, че всички проблеми на Гърция може да се разрешават с излизане от еврозоната", заявил Макрон. Той смята, че от резултатите от референдума ще зависи не само съдбата на Гърция, но и "на цялата зона на еврото".

Според анкета на в. "Паризиен" обаче Ципрас е постъпил правилно, като е обявил референдум. Анкетата сочи, че 58% от попитаните подкрепят решението. Освен това 78% считат, че само референдум ще позволи на гърците да направят истински демократичен избор. А друго допитване, направено в началото на изминалата седмица, показва, че французите изпитват по-големи симпатии към водача на гръцката радикална левица Алексис Ципрас отколкото към техния президент-социалист Франсоа Оланд. Едва 2% смятат, че Оланд упражнява първостепенно влияние при вземане на решенията в ЕС.

Същевременно Великобритания е готова за всякакъв резултат от референдума в Гърция. Това заяви пред BBC финансовият министър Джордж Озбърн.

"Британия е готова за каквото и да решение на Гърция. Ние разработихме планове за всички възможни резултати", отбеляза Озбърн.

По думите му "създалата се ситуация в Гърция влияе върху цялата европейска икономика", което на свой ред "се отразява и на Великобритания". "Именно затова трябва да поддържаме реда в своя дом: да постигнем излишък в бюджета, да погасим нашите дългове и да сме по-добре подготвени към предизвикателствата, пред които ни изправя света ", подчерта министърът.

"Мисля, че във Великобритания и в други страни от Европа хората съчувстват на гръцкия народ, който преживя толкова тежки моменти. Това не е негова вина. Това е вина на едни твърде ужасни правителства, които са управлявали страната в миналото. Ние искаме Гърция да бъде процъфтяваща и успешна. Но в крайна сметка, ако вие използване единна валута, има правила, които трябва да спазвате ", добави британският министър на финансите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа