Франция остава в готовност за терористична заплаха

17024
Франция остава в готовност за терористична заплаха
Снимка: Gettyimages

Най-високата степен на готовност за терористична заплаха остава в сила във Франция, съобщи френският вътрешен министър Бернар Казаньов, предаде БНР.

Искаме да запазим най-високото ниво на мобилизация и бдителност, подчерта Казньов след кризисното заседание, свикано от президента Франсоа Оланд, на което са разисквани операциите срещу терористите през изминалата седмица и засилените мерки за сигурност. Казньов увери, че властите взимат всички възможни мерки, за да осигурят безопасността на хората, които ще вземат участие в утрешния поход на обединението.

САЩ не е "Шарли ебдо"

Кървавият атентат, на който стана жертва "Шарли Ебдо", предизвика силно вълнение в САЩ, където обаче няма нито един подобен сатиричен...

Париж продължава да е в шок след събитията от последните три дни, но се готви за похода на обединението, насрочен за утре (11 януари), каза Патрик Клугман,зам.-кмет на Париж: "Градът е в много дълбок шок. Но днес отново събираме сили и се готвим за утрешния поход, който очакваме да е исторически, както с броя на хората, които ще присъстват. Ще има и много световни и европейски лидери. Парижаните не падат духом, събират се и казват: Не ни е страх!"

Междувременно френската полиция продължава издирването на 26-годишната Хаят Бумедиен, съучастничка на атентаторите, извършили терористичните нападения в Париж. Бумедиен е живяла с Амеди Кулибали, който взе заложници в магазин за еврейски храни в Източен Париж вчера. Той и двамата братя Саид и Шериф Куаши, които извършиха кървавото нападение в редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в сряда, бяха застреляни вчера от полицията.

Прокурорът на Париж Франсоа Молен каза, че Шериф Куаши и Амеди Кулибали са поддържали постоянна връзка чрез жените си. Жената на Шериф Куаши - Изана Хамид е задържана от полицията в сряда. Двете са водили над 500 телефонни разговора през миналата година, уточни прокурорът. Кулибали се е запознал с Шериф Куаши в затвора. Кулибали е с малийски произход, а братята Куаши имат алжирски корени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com