Франция ще плаща компенсации на сомалийски пирати

16702
Франция ще плаща компенсации на сомалийски пирати
Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/ реши, че Франция е нарушила правата на сомалийски пирати, атакували френски кораби и магистратите наредиха на Париж да плати на корсарите компенсация за забавяне на правосъдните процедури, съобщи BBC.

В резултат на това съдебно решение деветимата пирати ще получат хиляди евро, защото след залавянето им не са били веднага изправени пред френски съд. Един от пиратите ще получи 9 000 евро, останалите – по 7 000. Съдиите критикуват Франция за това, че пиратите са били държани в ареста 48 часа повече от предвиденото по закон.

Френската прокуратура проверява финансирането на Льо Пен

Френската прокуратура започна разследване на източниците на финансиране на предизборната кампания на Марин льо Пен за президент през 20...

Сомалийските корсари взеха за заложници френски граждани, след като взеха на абордаж френски кораб и френска яхта през 2008 г. Впоследствие френски бойци заловиха пиратите при две операции на сомалийския бряг, но чак след като заложниците бяха освободени след плащане на откупи от 2,1 и 2 млн. долара.

Преди да бъдат транспортирани до Франция, властите държали в ареста една група четири денонощия, а друга – 6 дена и 16 часа.

Според съдиите от ЕСПЧ удължаването на ареста на пиратите с 48 часа вече на френска територия нарушава правата на задържаните според Европейската конвенция за правата на човека. Съдиите не поставиха под въпрос операциите на Франция в Сомалия, тъй като те съответстват на правилата на ООН за противодействия на пиратството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа