Франция скърби за жертвите от "Шарли ебдо"

25363
Франция скърби за жертвите от "Шарли ебдо"

Френският президент Франсоа Оланд обяви днешния 8 януари, за ден на национален траур по повод атентата в Париж в редакцията на сатиричния вестник "Шарли ебдо", при който загинаха 12 души.

"Единството е най-доброто ни оръжие", каза президентът в телевизионно обръщение. Той обяви, че националният флаг в цялата страна ще бъде наполовина спуснат в знак на траур. "Свободата ще бъде винаги по-силна от варварството", каза държавният глава. По-рано той свика второ извънредно съвещание в президентството, където пристигна премиерът Манюел Валс, министърът на вътрешните работи Бернар Казньов, както и представители на правоприлагащите органи.

Татяна Дончева: Западняците са лицемерни и не мислят за другата гледна точка

Вече минаха достатъчно години от 11 септември, за да осъзнаем, че това, което се случи в САЩ, не е пик и настроенията срещу западната ц...

Министерството на образованието на Франция призова да се спази минута мълчание днес на обяд във всички учебни заведения в страната в памет на жертвите на атентата срещу "Шарли ебдо".

"Съгласно волята на президента на републиката, който определи деня за национален траур, министърът на образованието Наджа Вало-Белкасем "поиска всички хора, както и всички ученици и студенти да спазят на 8 януари, четвъртък, минута мълчание", се казва в комюнике на ведомството, цитирано на сайта на вестник "Фигаро".

Хиляди хора излязоха на манифестации по улиците на Франция и на различни места по света, за да изразят своята солидарност с жертвите и пострадалите и да издигнат своя глад в името на свободата и заклеймявайки терора. "Аз съм Шарли" - този лозунг на солидарност стопли улиците на Франция. Повече от 100 000 се присъединиха към него. В Тулуза и Лион на централните площади своя глас за свободата на словото и в знак на солидарност издигнаха между 10 000 и 15 000 души. В

Париж по данни на полицията на "Площада на републиката" са се събрали най-малко 35 000 души, а според други източници - 50 000. Някои развяваха знамена с надпис "Свободата на пресата няма цена" и "Шарб загина свободен", с което се има предвид убития редактор на изданието Стефан Шарбоние. Бившият директор на "Шарли ебдо" Филип Вал реагира на кървавия атентат, при който загинаха негови колеги, като каза, че неговата страна вече няма да е същата. Той защити правото на свобода на словото и смеха като абсолютно оръжие. "Това е оръжието на демокрацията", каза той.

Убийците на френските журналисти са познати на службите от десет години

Още от 2005 година насам Шериф и Саид Куаши, които са най-вероятните извършители на смъртоносната атака срещу редакцията на списание &b...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа