Франция за ромите ни: Не може да приемем цялата мизерия на Европа

9496
Франция за ромите ни: Не може да приемем цялата мизерия на Европа

Темата "български и румънски роми" става все по-болезнена за Европа и в частност Франция.

Негативните настроения нарастват с всеки изминал ден, а днес френският вътрешен министър Манюел Вал заяви в прав текст, че "страната му отказва да приеме цялата тази мизерия".

За да накарат Българи и Румъния да се справят сами с проблема си, властите започнаха редица посещения в двете страни. Очаква се Манюел Вал утре да посети Румъния заедно с министъра по европейските въпроси Бернар Казньов.

"Днес не можем да си позволим да приемем всички тези хора, които често са прокълнати на Земята, които са гонени в родината им, които са дискриминирани", заяви той пред радиата BFMTV и RMC. Франция "играе своята роля в областта на предоставянето на убежище, в областта на настаняването, но посланието е ясно, то е твърдост", допълни министърът.

"Без съмнение до края на септември 7000 румънци и българи ще бъдат върнати в родината им чрез системата за помощ за завръщане", каза още министърът, признавайки обаче, че други са пристигнали във Франция.

"Същността на решението се намира на европейско ниво", припомни Вал. "Франция не може да подслони цялата мизерия на света, но тя трябва да поеме своята част", беше заявил през 1989 г. социалистът Мишел Рокар, докато беше премиер на Франция.

"Сън": Алчни българи

Руси Георгиев и партньорката му Мариана Събева, и техните седем деца, заминали за Великобритания, когато работата в родината им свършил...

Така проблемът с ромите продължава да удря неприятно върху имиджа на двете балкански страни, а проблемите, които техните граждани изпитват в чужбина, вече са на лице, тъй като европейски сили като Англия и Франция възприеха понятието "роми" като сининим на "българи и румънци".

Подобен пример дойде от материал на вестник "Сън", който излезе със заглавие "Алчни българи", в текст описващ действията на семейство роми в Лондон.

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com