"Газпром" оцени стойността на първата част от "Турски поток" на 3,3 млрд. евро

8491
"Газпром" оцени стойността на първата част от "Турски поток" на 3,3 млрд. евро

По предварителни оценки стойността на първия участък от газопровода "Турски поток" е съпоставима с цената за първия участък от „Южен поток“ и е в размер на 3,3 млрд. евро. Това съобщи на пресконференция зам-председателят на руския газов концерн "Газпром" Александър Медведев, цитиран от РБК.

По думите му окончателната стойност ще бъде определена с точност, когато бъде изградено съоръжението до Турция. В момента имаме цената на морската част от участъка до България, за която беше обявено, че е 13,2 млрд. евро, каза той. Медведев обясни, че ако считаме, че участъците са с еднаква дължина, то може да разделим на четири и да разберем ориентировъчно стойността, която се базира на предпоставката, че е съпоставима стойността на участъците до България и Турция.

Медведев обяви още, че руския енергиен гигант "Газпром" вече е подписал споразумения за доставки на газ с частни вносители в Турция и с турската компания Petroleum Pipeline Corporation (Botas). Той добави, че правителственото споразумение между Русия и Турция за строителството на "Турски поток" може да бъде подписано до края на юни, информира ТАСС.

"Турски поток" щял да отвори 20 000 работни места в Гърция

Стойността на гръцкия участък от "Турски поток" ще бъде 2 милиарда долара. Това заяви гръцкият министър на енергетиката Панайотис Лафаз...

През 2025 г. Европа може да се сблъска с дефицит от вноса на газ в размер на 50 милиарда кубически метра, заяви още Медведев. Той напомни, че заради спадащия добив на газ в Европа към 2025 г. дефицитът ще бъде 80 млрд. кубика, а "мечтателите от Вашингтон" едва ли ще могат да доставят в Европа повече от 50 милиарда кубика годишно. По такъв начин дефицитът в износа ще бъде около около 50 милиарда кубически метра и за него няма договори и транспортни маршрути за доставки на газ в Европа.

Медведев каза още, че износът на "Газпром" тази година може да достигне 154-155 млрд. куб метра. Той поясни, че тази прогноза се базира върху динамиката на доставки на суровината от началото на годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа