"Газпром" придобива 50% от акциите на оператора на "Южен поток"

12816
"Газпром" придобива 50% от акциите на оператора на "Южен поток"

Руският гигант "Газпром" ще купи 50% от акциите на „Саут стрийм транспорт Б.В.. Всъщност акциите ще станат собственост на филиала "Газпром Германия", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".

„Газпром” ще придобие 205,99 хил. акции на „Саут стрийм транспорт Б.В.” с номинална стойност 100 евро всяка, на обща стойност 20,599 млн. евро при цена 212,575 млн. евро.

"Газпром" не се бои от шистовия газ

В "Газпром" са оптимисти и не се страхуват от конкуренцията на шистовия газ, предаде БГНЕС. "Отнасям се много скептично към конкуренц...

„Саут стрийм транспорт Б.В.” е компанията-оператор на проекта за строителството на подводната част на газопровода „Южен поток”.

Газопроводът "Южен поток" ще минава и през България. Реализацията му обаче е под въпрос заради напрежението между Русия и Запада след анексирането на полуостров Крим. Страните от ЕС търсят начини за диверсификация на газовите доставки, за такава призова и Европейският парламент в своя резолюция, приета миналата седмица. Според документа проектът "Южен поток" трябва да бъде прекратен. Резолюцията обаче е с незаконодателна, което означава, че е с препоръчителен, а не задължителен характер.

В "Южен поток" участие имат освен "Газпром" и италианската ENI (50%), френската EDF и немската Wintershall Holding GmbH с по 15%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com