Георгиева няма да е външен министър на ЕС, дадоха поста на Могерини

23452
Георгиева няма да е външен министър на ЕС, дадоха поста на Могерини
Снимка: БГНЕС

Външната министърка на Италия Федерика Могерини ще бъде новият Върховен предствител на ЕС за външната политика. Това реши преди минути Европейският съвет. Информацията съобщи в социалната мрежа Twitter досегашният председател на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой.

Другата основна претендентка за поста бе Кристалина Георгиева. Могерини обаче се радваше на по-голяма подкрепа от страна на държавите-членки на ЕС.

Плевнелиев: Кристалина Георгиева ще получи силен ресор

България има достойна кандидатура, другите също са такива. Много е важно да си дадем сметка, че каквото и да се случи след тези дебат...

В надпреварата обаче имаше и политически момент. След като представител на ЕНП стана председател на ЕК, а начело на ЕП застана социалист, усилено се говореше, че някой от лявото пространство трябва да заема поста на външен министър на ЕС, а начело на Европейския съвет е кандидат на ЕНП. Точно така се и случи - представителката на европейските социалисти Федерика Могерини получи поста. А както се очакваше, за председател на Европейския съвет пък бе избран действащия полски премиер Донлад Туск.

При пристигането си в Брюксел за заседанието на Европейския съвет президентът Росен Плевнелиев заяви, че кандидатурата на Георгиева е достойна и България ще се бори тя да получи силен ресор и още по-ярко предствителство в следващата Европейска комисия. Още не е ясно какъв ще бъде този ресор.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че високите постове в ЕС вече са разпределени и упрекна управляващите от кабинета "Орешарски", че не са оказали достатъчна подкрепа на Кристалина Георгиева. „Тогава, когато и геостратегически са решавани нещата и са давани кандидатури, явно в България са правели сметки дали и как Станишев да стане евродепутат, дали еврокомисар, или Вигенин съответно. Мисля, че българските социалисти за пореден път тяснопартийно искаха да уредят себе си", заяви Борисов.

Върховният представител на ЕС за външната политика се избира от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство, със съгласието на председателя на ЕК. Мандатът му е пет години, по подобие на този на останалите комисари.

Според Борисов постовете в ЕС са предварително разпределени

Постовете за председател на Европейския съвет и Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност вече ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com