Германия настоява за солидарност с бежанците, съгласието още е далеч

3676
Германия настоява за солидарност с бежанците, съгласието още е далеч
Снимка: Getty Images/Guliver

Германия и Франция са единодушни, че ЕС трябва да въведе задължителни бежански квоти за страните членки, заяви германският канцлер Ангела Меркел, предаде БГНЕС.

„Разговарях тази сутрин с френския президент и френско-германската позиция, която ще бъде представена на европейските институции, е...че ние сме съгласни, че са необходими задължителни квоти в ЕС за споделяне на тежестта. Това е принцип на солидарността“, каза Меркел пред репортери в швейцарската столица Берн.

Могерини предлага корабите на трафиканти на хора да се унищожават

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини предложи на военните министри от ЕС да започнат нова фаза от военн...

Не такова обаче е мнението на всички в ЕС. Например  Полша е готова да преговаря за квотата за бежанците, но не желае да й се определят произволни квоти. Това заяви полският премиер Ема Копач.

"Едно решение, което не отчита възможностите на държавата, може да се окаже контрапродуктивно. Затова се противопоставяме на произволни квоти, но сме готови да преговаря за нашия ангажимент на доброволна основа, подчерта Копач, цитирана от агенция МИА. По думите й Полша не бяга от отговорност и поддържа европейската солидарност".

Досега полски държавници са мотивирали отказа си да приемат бежанската квота на ЕС, защото имало вероятност от имигранти от Украйна.

Медждувременно AFP оповести, че Европейската комисия ще предложи на страните-членки от ЕС спешно да разпределят помежду си 120 хиляди бежанци, за да споделят помежду си бремето на тежката имиграционна криза.

Свалиха в Унгария имигрантите от влака, потеглил от гарата в Будапеща

Влакът, тръгнал от международната гара в Будапеща и превозващ няколко стотин имигранти за два града на границата с Австрия, е бил спрян...

„Доколкото парламентарните механизми могат да работят много бавно и предвид крайно изострената ситуация в Италия, Унгария и Гърция, ще бъде препоръчано спешно да бъдат разпределени в страните на ЕС още 120 хиляди мигранти“, твърди източник на френската агенция, пожелал анонимност.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа