Германия подкрепи по-дълъг срок на кредитната програма за Гърция

9937
Германия подкрепи по-дълъг срок на кредитната програма за Гърция
Снимка: Getty Images / Guliver

Германският парламент подкрепи плановете за разширяване на кредитната програма за Гърция, а финансовият министър Волфганг Шойбле изрази надежда за "щастлив край" на икономическите и политическите проблеми на Атина, предаде БГНЕС.

Гърция, която получава помощ от ЕС и МВФ от 2010 г., иска удължаване с два месеца на програмата, докато кредиторите завършват фискален одит, който ще определи отпускането на следващите седем милиарда евро (8,7 милиарда долара). "Това техническо удължаване е необходимо и оправдано", заяви Шойбле пред депутатите и уточни, че допълнителното време е необходимо на Атина за постигане на споразумение с кредиторите й за отпускането на последния транш.

"Чрез собствените й усилия и нашата солидарност Гърция постигна значителен напредък. Щастлив край е възможен в разумна времева рамка", каза Шойбле, посочвайки структурните реформи и окуражаващите икономически показатели. Гръцкото правителство разполага с крехко парламентарно мнозинство и е изправено пред нарастващи предизвикателства от радикалната партия СИРИЗА, която иска край на 4-годишните строги икономии и предоговаряне на спасителната помощ за Гърция.

Правителството придвижи президентските избори този месец, въпреки че бяха планирани за февруари, но кандидатът му не беше избран на първия тур, което засили опасенията от политически сътресения в бъдеще. Шойбле заяви, че подкрепа от Германия сега ще помогне в усилията за изпращане на колкото се може повече стабилизиращи сигнали в тази критична фаза.

Той каза още, че от гледна точка на Берлин "договорените реформи трябва да бъдат приложени" и са необходими допълнителни усилия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа