Германия смята да разреши добива на шистов газ за комерсиални цели

15732
Германия смята да разреши добива на шистов газ за комерсиални цели
Снимка: Getty Images / Guliver

Под натиска на икономисти управляващата коалиция в Германия е решила да промени строгата забрана за добив на шистов газ в страната. В Бундестага е вкаран вече законопроект, който да уточнява при какви условия това ще бъде възможно. Министърът на околната среда Барбара Хендрик заяви, че ще има възможно най-строги условия за разрешението на този метод, предаде БНР.

За да може да добива шистов газ, една фирма трябва да докаже, че е извършила успешни пробни сондажи. Тези проби се оценяват от научна шестчленна комисия. Ако мнозинството в тази комисия одобри добива с комерсиална цел, то тогава фирмата може да пристъпи към действие. Целта е да се предотврати замърсяване на подпочвена вода, затова разрешението ще се дава само след оглед на учени и еколози, посочват от Министерството на околната среда.

Англия залага на шистовия газ

Англия смята да се преориентира към шистовия газ, а приходите да влага в държавен фонд, от който да се възползват и идните поколения. ...

Първоначално Германия забрани изцяло добива на шистов газ до 2021-ва година с изключение на пробните сондажи с научна цел. Преди 2021-ва година бе предвидено тези сондажи да бъдат анализирани и тогава да се решава дали в бъдеще шистовият газ е допустим в Германия. Това намерение обаче отпада с новия законопроект. Въпреки това с новите ограничения в законопроекта продажба на шистов газ може да започне едва най-рано след 5 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа