Главният редактор на "Шарли ебдо": Предпочитам да умра, вместо да живея на колене!

27710
Главният редактор на "Шарли ебдо": Предпочитам да умра, вместо да живея на колене!

"Може и да ви се стори крайно и помпозно, но предпочитам да умра, вместо да живея поставен на колене". Това казва главният редактор на списание "Шарли ебдо" Стефан Шарбоние-Шарб в интервю за вестник "Льо Монд" преди две години. Той е главен редактор на списанието от 2009-а е и сред жертвите в днешния атентат в редакцията на изданието в центъра на Париж.

Още преди две години Шарбоние-Шарб е категоричен, че нищо не е в състояние да го накара да захвърли най-силното си оръжие - перото. "Изобщо не смятам, че с перото бих могъл физически да убия някого", казва той тогава по повод карикатурите, с които списанието стана известно по цял свят.

„Отмъстихме за пророка“, крещели джихадистите в редакцията на френското списание*

С възгласи "Отмъстихме за пророка" и "Аллах акбар" ("Господ е велик") двамата ислямисти, нападнали редакцията на френското сатирично сп...

При днешния атентат в сърцето на Париж загинаха 12 души. В редакцията на "Шарли ебдо" нахлуха двама въоръжени с автомати "Калашников", въпреки полицейската охрана. Тя беше поставена след пожара през 2011-та година, причинен заради публикуване на карикатури на пророка Мохамед. По данни на френските власти, съобщени от френския вътрешен министър френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов, трима души стоят зад атаката срещу редакцията на "Шарли ебдо".

Реакцията в България

Почти всички видни политически фигури у нас заклеймиха кървавия атентат. Най-интересни изглеждат думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров пред Агенция Блиц, който откровено си казва, че такова нещо не е изключено и у нас и никой не е застрахован. След като във Франция може, как ние да сме застраховани, пита човекът, чиято задача е да знае отговорът. Полицай номер едно обаче каза, че чаканата вълна от мигранти може да увеличи опасността.

"В нас този кървав терористичен акт предизвиква гняв срещу насилственото отнемане на човешки живот и посегателство срещу свободата на словото. Изразяваме солидарността си с френския народ в този тежък за всички нас и Европа момент и съпричастност към скръбта на семействата и близките на загиналите. Няма кауза, която да оправдава терора", казва премиерът Бойко Борисов. Президентът Росен Плевнелиев подкрепи позицията.

Стрелба в офис на френско сатирично списание, жертвите са много*

12 души са били убити и 10 ранени, петима от които критично, при стрелба в парижкия офис на сатиричното списание "Шарли Ебдо", съобщи п...

Към съболезнованията се присъединиха и БСП, и ДПС а културният министър Вежди Рашидов заяви, че е абсурдно в сърцето на Европа така да се посяга на човешкия живот. Той поднесе своите съболезнования на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа