Главният секретар на НАТО иска Русия да изтегли военно оборудване от Украйна

13037
Главният секретар на НАТО иска Русия да изтегли военно оборудване от Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че всеки опит за разширяване на сепаратистките територии в Украйна са "неприемливи" и настоя Русия да изтегли 1000 единици военно оборудване от територията на Украйна, предаде БГНЕС.

След срещата си с италианския премиер Матео Ренци норвежкият генерален секретар на НАТО изрази предпазлив оптимизъм за съдбата на Минските споразумения.

"Приемам последните индикации за намаляване на сраженията и се надявам, че примирието най-после ще започне да се спазва. Важно е всички страни напълно да спазват примирието и да изтеглят тежкото си въоръжение. Русия прехвърли над 1000 единици оборудване - танкове, артилерия и модерни системи за противовъздушна отбрана. Те трябва да изтеглят това оборудване и да спрат да подкрепят сепаратистите. Важно е всички страни да спазват разпоредбите на споразумението в Минск. Всеки опит за разширяване на териториите, контролирани от сепаратистите, е грубо нарушение на споразумението в Минск и на примирието. Това е неприемливо за международната общност", заяви Столтенберг.

Столтенберг направи тези коментари, след като украинските военни обявиха, че започват изтеглянето на тежкото си въоръжуение от фронтовата линия на конфликта.

Изтеглянето на всички оръжия с калибър над 100 мм ще доведе до създаването на буферна зона от 50 до 140 км между двете воюващи страни. Според условията на мирния план, подписан от Киев и бунтовниците този месец, изтеглянето на оръжията трябва да приключи в 14-дневен срок. Сепаратистите твърдят, че са започнали да изтеглят тежкото си въоръжение, но наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) все още не са потвърдили тази информация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com