Грешка на капитана причинила трагедията край Лампедуза

4245
Грешка на капитана причинила трагедията край Лампедуза
Снимка: Getty Images/Guliver

Грешка на капитана и претоварване са двете причини за трагедията край Лампедуза, при която 800 бежанци намериха смъртта си, заявиха италианските власти, цитирани от AFP. Прокурори от сицилианския град Катания казаха още, че преди обръщането корабът се е сблъскал с португалски товарен съд, който обаче няма вина за инцидента.

ЕК предложи конкретни мерки срещу трафика на хора

Кризата в Либия и произтичащия от нея засилен миграционен поток през Средиземно море към Европа доминираха днешния Съвет "Външни рабо...

Освен капитана, по-рано днес бе арестуван и член на екипажа. Те са обвинени за трафик на хора и за убийството на хората.

Трагедията е отнела живота на 800 души, съобщиха представители на Върховният комисариат за бежанците на ООН и Международната организация за миграциите. Те са разговаряли с оцелелите, които тази нощ пристигнаха в Катания, на о-в Сицилия. Всички оцелели са настанени в центрове за бежанци. Те са разказали, че корабът потънал, когато хората на него се втурнали на едната му страна, за да викат за помощ към преминаващ кораб, предаде "Нова".

Още два трагични инцидента с имигранти отнеха живота на десетки. Лодка с 300 души на борда потъна край Либия. 20 имигранти са загинали. Подобен инцидент имаше и в Гърция. Лодка с десетки преселници потъна край бреговете на остров Родос. Трима души са загинали, а 30 са в болница. Турските власти пък съобщиха, че миналата седмица са спасили 72 имигранти при два инцидента.

Проблемът с имигрантите наложи свикването на спешна среща на лидерите на Евросъюза в четвъртък. Междувременно, Европейската комисия представи спешен план за действие, съобщи bTV. Той включва засилване на операциите по наблюдение и спасяване "Тритон" и "Посейдон" на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс чрез увеличаване на техните финансови и материални ресурси. Трябва да се увеличи и районът им на действие, който в момента е ограничен до териториалните води на страните от съюза.

В Либия 1 млн. имигранти чакат да отпътуват към Европа

Имаме информация, че на либийския бряг чакат 1 млн. имигранти да тръгнат към Европа, предупреди италианският прокурор Маурицио Скалиа...

Второ - конфискуване и унищожаване на плавателните съдове, използвани за превозване на мигрантите. В Италия и Гърция трябва да се разположат екипи в помощ на обработването на молбите за убежище.

Предвижда се и системно снемане на пръстови отпечатъци на всички мигранти при пристигането им на територията на страните членки, както и разглеждане на варианти за по-справедливо разпределение на бежанците между страните.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа