Грозното лице на "най-добрата здравна система в света"

76818
Грозното лице на "най-добрата здравна система в света"
Снимка: Getty Images / Guliver

По-рано през годината британската здравна система беше обявена за пореден път за най-добрата в света.

Според мнозина обаче розовите представи за свободно и безплатно здравеопазване са силно преувеличени. Българи, живеещи и работещи на Острова, а и като цяло емигранти, често правят съпоставка между британското здравеопазване и това в родните им страни. И много често, здравната система във Великобритания губи спора и емигрантите се прибират вкъщи, за да се лекуват.

На теория всичко със здравеопазването на Острова звучи добре.

Националната здравна служба (НЗС) е основният организатор на здравни услуги в Обединеното кралство. Здравеопазването е безплатно, макар че всъщност парите идват от данъци.

Всеки гражданин е осигурен независимо от финансовото му положение. Съществуват 14 регионални здравни служби, 190 окръжни и над 90 семейни здравни служби, които осигуряват първичната помощ, а всички граждани са регистрирани при общопрактикуващи лекари.

Това, че здравните услуги на Острова са безплатни, всъщност, по мнението на мнозина, е основният проблем. Чакащите са много, бюрокрацията е сложна, мотивацията на здравните работници е ниска и всичко това отблъсква пациентите.

За почти всяка здравна услуга в Обединеното кралство има списък на чакащи. Така например за просто кръвно изследване може се чака 6 месеца. Или профилактичен преглед, или посещение при личния лекар може да отнемат месец - два. Дори се стига до фрапантни случаи като този, при който човек чакал 7 години за операция на херния, която в последствие отново била отменена заради друга, по-неотложна.

Голям проблем е и допускането до изследвания при съмнение за проблем. Българи разказват случаи за получени откази за изследвания на децата им, защото са направили само една ангина. За да им бъде позволено да се изследват, децата трябвало да развият поне 2-3 ангини. Пак наши сънародници споделят подобни истории и за акушеро-гинекологичните отделения. Там на българка, направила аборт, й обяснили, че трябва да направи още 2-3 аборта, за да склонят да й пуснат изследвания.

Некомпетентното отношение също е проблем в британското зравеопазване. Така често се случва рецепти да се изписват на болен само по телефона, или да се предписват антибиотици без да са пуснати никакви микробиологични изследвания.

Специалистът по въпросите на здравеопазването в британския "Обзървър" Антъни Браун заявява, че НЗС е най-национализираната здравна система в света, но в това как е замислена и функционира прозира много сериозно духът на комунизма.

Според него НЗС осъжда на смърт хиляди хора, поставяйки ги в листите на чакащите за година и повече, или отказвайки им животоспасяващи лекарства, произведени на Острова и изнасяни за чужбина. Така много хора със съмнение за рак, чакат месеци за диагноза и след това месеци за започване на лечение, а това праща много случаи на лечим рак в графата "нелечими".

"НЗС принуждава бедните хора да харчат всичко, което имат, за частно лечение. Принуждава и лекарите да лъжат пациентите, че няма лекарства, докато всъщност просто НЗС не желае да плаща за тях. Великобритания има най-ниските нива на оцеляване при почти всички форми на рак в целия западен свят", заявява Браун.

Теодор Далримпъл от "LA Times" потвърждава данните за високите нива на смъртност във Великобритания. По негова информация Обединеното кралство е на последно място по отношение на 5-годишното ниво на оцеляване от рак на гърдата, рак на шията на матката и рак на дебелото черво. На последно място е и по отношение на смъртността в рамките на 30 дни след хоспитализация заради вирусни хеморагични трески или исхемия.

"Един на 60 души във Великобритания е в листа на чакащите. В другите страни подобни списъци няма - диагностицират те и след това те лекуват", допълва Браун.

"Системата ни привлича лекари и медицински сестри от по-бедните страни, а след това принуждава пациентите да се лекуват обратно в тези страни. Стотици пациенти преминават през стресиращия процес да се подготвят за операция, която се отменя, след като те вече са пристигнали в болницата. И то повече от веднъж. Никоя друга западна държава няма толкова комунистическо здравеопазване, колкото Великобритания. Навсякъде социалното осигуряване и частните сектори осигуряват адекватно на нуждите здравно обслужване", твърди Браун.

Според него в системата информираният избор съзнателно се задушава. На пациентите не се предоставя информация за компетентността на лекарите и специалистите и така те нямат представя кой всъщност ги лекува. Браун цитира данни, според които половината от операциите при случаи на рак се правят от хирурзи без съответния опит.

Обществена тайна във Великобритания е, че единственият начин човек да получи бързо, качествено и отзивчиво обслужване, е частното здравно осигуряване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа