Грузински съд нареди конфискацията на авоарите на президента Саакашвили

16255
Грузински съд нареди конфискацията на авоарите на президента Саакашвили
Снимка: Getty Images / Guliver

Грузински съд нареди конфискуването на авоарите на  президента Михаил Саакашвили (в периода 2008-2013 г.) и на семейството му. Това се случва, след като на семейството беше предявено обвинение за злоупотреба с власт, съобщи адвокатът му в Тбилиси, информира АФП.

"Съдът реши да конфискува имуществото на Михаил Саакашвили, на съпругата му, на майка му и на баба му, но не посочи причина за решението си", заяви адвокат Отар Кахидзе, като осъди "политическата вендета" срещу клиента си.

Грузия е обявила Михаил Саакашвили за национално издирване

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили е обявен за национално издирване, съобщават от главната прокуратура на страната, цитирани...

През август съдът повдигна обвинение срещу президента и редица негови сътрудници в злоупотреба с власт и присвояване на средства. Саакашвили е обвинен и че е отговорен за жестокото потушаване на антиправителствените протести през 2007 г.

Освен това съдът нареди арестуването на Саакашвили, който в момента живее в САЩ. Президентът счита, че обвиненията са неоправдани и са политически мотивирани. Той отказа да се върне в Грузия, за да бъде разпитан от следователите и заяви, че няма никакво доверие на новите власти в страната, информира БГНЕС.

Имотите на Саакашвили включват два хектара лозя в Източна Грузия и малък апартамент в Тбилиси. Съпругата му също притежава апартамент в столицата, а майка му и баба му са собственички на няколко имота и на 10-годишна Тойота, заяви Кахидзе. "Иззетите авоари нямат нищо общо с предявените обвинения срещу Михаил Саакашвили", каза адвокатът му и добави, че ще обжалва решението пред Европейския съд по правата на човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа