Гюл: Парламентарната република е по-добра за Турция

4255
Гюл: Парламентарната република е по-добра за Турция

Бившият президент на Турция Абдулах Гюл призова за предпазливост по отношение на предложението на правителството държавата да смени настоящия си парламентарен модел на управление с президентска система.

"Ако президентската система ще е обект на дебат, то тогава по-добре да бъдем внимателни", каза Гюл по време на среща на "Файненшъл таймс Турция" в Истанбул, съобщава в. "Хюриет".

Часове преди речта на Гюл управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) обяви в столицата Анкара своя манифест за предстоящите избори в страната на 7 юни. Като в една от точките на манифеста влиза и промяна на настоящата система с президентска, което отговаря на призивите на сегашния държавен глава Реджеп Ердоган.

"Ние предвиждаме президентската система като модел на управление в рамките на свободолюбива конституция, в която законодателната и изпълнителната власт са независимо една от друга ефективни, съществуват механизми за проверка и противовес и общественото многообразие е политически представено", заяви премиерът на Турция Ахмет Давутоглу.

Премиерът не даде допълнителни подробности около предложената система, оставяйки някои въпроси без отговор, като например какви механизми за проверка и противовес ще бъдат включени в новата система.

От своя страна Гюл, който беше и един от основателите на ПСР, заяви, че парламентарната система пасва на Турция по-добре: "Ако имаме президентска система като тези във високо демократичните държави и страните, в които върховенството на закона е универсално практикувано, тогава не можем да наречем такива системи недемократични. Но честно казано, моето предпочитание за Турция е подобряване на парламентарната система".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа