Гърция е на крачка да измъкне допълнително милиарди от ЕС

8531
Гърция е на крачка да измъкне допълнително милиарди от ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Изключително изгодно за Гърция решение взе днес (6 октомври) Европейският парламент. С решението се позволява на южните ни съседи да получат „допълнително предварително финансиране“ по определени еврофондове за новия програмен период (2014 – 2020), както и се премахва националното съфинансиране по определени европроекти. Във втория случай финансирането се поема на 100% от ЕС. Решението на ЕП позволява бързо одобрение и от страна на Европейския съвет, което ще значи окончателна зелена светлина за Атина и е взето заради "уникалните за Гърция последици от глобалната финансова криза".

Съгласно предложението на ЕК, което е базирано и на становище на Комисията по рибно стопанство, където докладчик е бившият ни екоминистър и избрана за евродепутат с подкрепата на ДПС Искра Михайлова, ще има допълнително предварително финансиране за Гърция по следните линии:

Николаос Вуцис е новият председател на парламента в Атина

Николаос Вуцис е новият председател на парламента в Атина. Той получи 181 гласа от 300 членния парламент, информира БНР. Кандидатурата...

- по всички оперативни програми в областта на политиката на сближаване за периода 2014 – 2020 в рамките на цел "Инвестиции за растеж и работни места"

- за програми, финансирани от Европейския фонд за морско дело и рибарство в Гърция за периода 2014 – 2020 година.

По отношение на националното съфинансиране за предишния период (2007 – 2013), ЕС поема плащанията по целите "Сближаване" и "Регионална конкурентоспособност и трудова заетост" в Гърция. Това означава, че Атина няма да плаща и един евроцент от гръцкия бюджет по тези пера, след като по принцип там има национално съфинансиране.

По-ефективното изпълнение на инвестициите за работни места и за морско дело в Гърция за периода 2014 – 2020 година касае 35 млрд. евро. 20 млрд. евро ще дойдат за Гърция по Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд, Кохезионния фонд, а другите 15 мрд. евро - по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за морско дело и рибарство. 500 млн. евро ще бъдат отпуснати веднага щом Европейският съвет одобри предложението на ЕК и ЕП, а още 800 млн. евро ще дойдат за затваряне на проектите по посочените по-горе програми за предишния период - "Сближаване" и "Регионална конкурентоспособност и трудова заетост". А за новия програмен период се увеличава предварителното финансиране със 7% по програмите, финансирани от Кохезионния фонд в Гърция. Така ЕС може да "допринесе" с още 1 млрд. евро за развитието на южните ни съседи.

Поскъпват почивките на 6 гръцки острова

От днес скача данъкът добавена стойност на шест гръцки острова, които са сред най-предпочитаните туристически дестинации, съобщи британ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com