Гърция се стреми към засилване на връзките с Русия

14832
Гърция се стреми към засилване на връзките с Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Гърция насочва погледа си към Русия. Водят се преговори за изключване на гръцките аграрни продукти от руското ембарго. Гръцкият външен министър категорично подкрепя засилване на отношенията с Москва, въпреки че подписа санкциите от страна на Евросъюза, съобщава БНР.

Министър Никос Котзяс заяви пред медиите,че Гърция има право да развива отношения с ”всяка страна в интерес на държавата”, което е съгласно правилата на Европейския съюз. Гръцкият първи дипломат посочи за пример Турция, която е член на НАТО, но е спечелила, защото не е въвела санкциите срещу Русия.

Бурна подкрепа в Бундестага за гръцката спасителна програма

С огромно мнозинство долната камара на германския парламент (Бундестаг) одобри четиримесечното удължаване на спасителната програма за Г...

Няма да търпим това, заяви министър Кодзяс и ясно показа, че Атина не е склонна да подкрепи повече санкциите срещу Москва.

Днес по време на специализирана аграрна изложба в Солун, представители на гръцкото правителство преговаряха с руска делегация за изключване от ембаргото на гръцките праскови, ягоди и други селскостопански продукти. Очаква се в скоро време решение на правителството в Москва за облекчаване на ембаргото към гръцките стоки.

По непотвърдена информация на дипломати, през март премиерът Алексис Ципрас ще посети Москва, в отговор на поканата на руския президент Путин. Отправената покана беше за май, но Атина активизира дипломацията си, за да осигури пазар на гръцките стоки в Русия.

От руска страна е силен интересът за приватизация на пристанище Солун, железопътната компания, както и газовата компания ДЕПА. Очаква се посещението на премиера Ципрас в Кремъл да потвърди и изграждането на газов хъб за трансфер на руски газ от границата с Турция през Гърция за други европейски страни.

Първи протести срещу Ципрас

Около 450 души се събраха в центъра на гръцката столица Атина за участие в първия протест срещу новото правителство на премиера Алексис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа