HRW: Украинската армия е извършила военно престъпление

17431
HRW: Украинската армия е извършила военно престъпление
Снимка: Getty Images/Guliver

Авторитетната правозащитна организация "Хюманс райтс уотч" (HRW) констатира, че украинската армия е използвала касетъчни боеприпаси в гъстонаселени райони на Донецка област, което е нарушение на законите за водене на война и това представлява военно престъпление, предаде БГНЕС.

По нейни данни касетъчните боеприпаси в жилищни райони на град Донецк са били използвани в началото на октомври. "Използването на касетъчни боеприпаси в населени райони нарушава законите за воденето на война и може да е равносилно на извършване на военни престъпления", подчертават западни правозащитници.

Проведено от тях "едноседмично разследване в Източна Украйна" позволи да се документира "широко използване на касетъчни боеприпаси в над дузина места в градска и селска местност".

Да се установи кой точно носи отговорност не е възможно, но "уликите показват, че отговорността за няколко атаки с използването на касетъчни боеприпаси срещу Донецк е на правителствените сили", отбеляза "Хюман райтс уотч".

Обстрелът на Донецк, при който на 2 октомври загина служителят на Международния Червен кръст Лоран дьо Паские, бе извършен с "ракети с касетъчни заряди", добавя организацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа