Хенри Кисинджър: Путин вижда в Киев това, което ние искаме да направим в Москва

116951
Хенри Кисинджър: Путин вижда в Киев това, което ние искаме да направим в Москва

"Владимир Путин вижда в украинските събития генерална репетиция на онова, което ние бихме искали да направим в Москва". Това каза бившият държавен секретар на САЩ Херни Кисинджър в интервю за CNN. Световноизвестният дипломат от германско-еврейски произход коменитра площадните вълнения в Киев от последните месеци. Носителят на Нобелова награда за мир обясни съвсем точно стратегията на случващото се. Кисинджър разясни защо събитията в Украйна са толкова важни за Русия. Той припомни, че съвременната руска държава започва точно с Киев.

"Киев някога се наричаше "Киевская Русь", обясни Хенри Кисинджър. - Политическото и най-вече религиозно развитие на Русия започва с Киев. След това се стига до разкол, но в края на XVII и началото на XVIII век Украйна е влизала в границите на Русия. И аз не познавам нито един руснак, без значение дисидент ли е той или заема проправителствена позиция, който да не е смятал Украйна за изключително важна част от руската история. Затова руснаците не могат равнодушно да се отнасят към бъдещето на Украйна. Аз, разбира се, категорично и еднозначно съм за независима Украйна, и за Украйна, която да има естествени и нормални отношения с Европа. Но, все пак, за да разбере човек руската позиция, трябва да се обърне и да погледне към историята".

Украйна под тревога от терористичните заплахи

Украинските служби за сигурност са в бойна готовност заради опасност от терористични атаки. В последните дни са се увеличили предупрежд...

Роденият на 27 май 1923 година дипломат има съвсем различен поглед и мнение за случващото се на площада на Независимостта в Киев. Според Кисинджър, това не е борба на демократичните сили, искащи Украйна да има естествени и нормални отношения с Европа, срещу проруски настроения президент на страната Виктор Янукович.

"Не, не! Аз не мисля по този начин. Не деля случващото се в Украйна на източна част, която е проправителствена и с тенденция към Русия, и на западна - все по-католическа и проевропейска. Според мен в страната мненията са разделени поравно. Колкото до това коя от двете страни е по-правилна - мисля, че и у едните, и у другите има и демократични, и олигархични елементи. Това са моите впечатления. И аз съвсем не смятам настоящия президент на Украйна Виктор Янукович за непременно проруски настроен".

Според Кисинджър, който е роден във Фюрт, Германия, и се преселва в САЩ през 1938 година, Владимир Путин много ясно вижда в украинските събития онова, което САЩ смята да направи в неговата Москва. "Да, става въпрос за смяна на режима, категоричен е дипломатът. - Фактът, че всичко това се случва толкова близо до Олимпиадата в Сочи, само увеличава подозренията на Путин. Той смята разпадането на Съветския съюз за огромна историческа катастрофа. Очевидно е, че Украйна с нейното 50-милионно население е най-голямата република, получила независимост. И Путин не може да се отнася към този факт с безразличие".

Хенри Кисинджър коментира и поведението на президента на САЩ Барак Обама, както и на неговия административен екип по повод протестите в Киев. Според дипломата, по въпросите за Украйна, щабът на американския държавен глава е склонен да прави публични изявления така, все едно проблемите от случващото се може да бъдат разрешени в неделно толкшоу.

70 000 протестират в Киев, Кличко иска дебат на площада с Янукович

Най-малко 70 000, според агенция "Франс прес" са се събрали на площада в Киев на пореден протест срещу президента Виктор Янукович. За п...

"Не, че не съм съгласен с избраната политика на администрацията на президента, но и не смятам за необходимо да се прави всичко това толкова публично, обясни той. - И ми се струва, че е необходимо точно сега доста по-добре да си представим случващото се в Украйна в по-дългосрочно историческо развитие".

Кисинджър е категоричен, че огромната трудност при изграждането на отношения с Русия е заради нейното имперско съзнание. "Изграждането на отношения между Русия и останалия свят, между Русия и нас... Това е огромен проблем, наясно е дипломатът. - Защото Русия през цялата си история е била империя. И нейното самосъзнание и идентичност се основава на имперските постижения. Русия граничи с Китай - това е стратегически кошмар! Руснаците граничат с Исляма - това е идеологически кошмар! Русия има граница с Европа, която исторически е много нестабилна и се променя постоянно. От друга страна, руските управници през цялата й история са управлявали, създавайки впечатление за собствена значимост в чужбина. Естествено. Иначе как да сплотиш страната си, показвайки грозно лице за себе си в чужбина, при това със съвсем ясното съзнание, че са възможни и необходими огромни компромиси? Мисля, че точно това е основната и огромна трудност, с която се сблъсква Путин. И изобщо не е в наш интерес да ги докараме до състоянието на "обсадена крепост", точно когато решат, че им е нужно да показват на какво са способни".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа