Хиляди бежанци протестираха на жп гарата в Будапеща

3705
Хиляди бежанци протестираха на жп гарата в Будапеща
Снимка: Getty Images/Guliver

Няколкостотин бежанци протестираха пред международната жп-гара в унгарската столица "Келети" с искане да им бъде разрешено да се качат на влаковете за Германия.

Силите на реда не позволиха на около 2000 имигранти да се доберат до пероните на гарата. При протеста не се стигна до сблъсъци, но имаше видимо напрежение от двете страни. Властите в Будапеща съобщиха, че и в бъдеще ще спазват шенгенските правила, което означава, че лицата без документи няма да могат да пътуват и да използват влаковете.

Бежанската криза в Европа се задълбочава, но европейците откликват с помощ

Бежанската криза в Европа се задълбочава. Над 4200 нови имигранти пристигнаха на Стария континент. А държавните институции са безсилни ...

"Много добре знаем, че случващото се е противозаконно. Правителството на премиера Виктор Орбан обаче изпусна ситуацията от контрол и нашето послание към него е да пусне тези хора да заминат за там където искат", каза Ричард Барабаш от партията "Диалог за Унгария".

Напрежението нарасна и на границата със съседна Сърбия, където се отправиха около 300 привърженици на крайно дясната партия Йобик. Те се събраха на мястото, където бежанците минават граница използвайки жп-релсите. Унгарската полиция позволи на около 50 имигранти да преминат границата и образува кордон около тях да не бъдат нападнати от активистите на Йобик, които скандираха обидни думи по адрес на бежанците.

Само във вторник в Унгария са регистрирани нови 2284 бежанци, което е с 500 повече с предишния ден. През август в страната пристигнаха над 50 000 души, основно от Сирия, Ирак и Афганистан.

От граничната полиция съобщиха, че изпращат допълнително още 2106 полицаи по границата със Сърбия.

Хиляди имигранти бивакуват пред будапещенската гара

Хиляди имигранти бивакуват пред главната международна гара на Будапеща „Келети“ и скандират недоволно вече втори ден, след ...

Унгарското правителство поиска германското посолство в Будапеща да проведе разяснителна кампания с бежанците на гарата "Келети".

В момента там има над 2000 души, които искат да заминат за Германия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа