Хоризонтът в еврозоната помръква

56842
Хоризонтът в еврозоната помръква
Снимка: Getty Images / Guliver

Брутният вътрешен продукт в еврозоната е в мъртвата си точка, най-вече заради лошите резултати на френската и германската икономика. И още по-лошо – над втората половина на 2014 година тегнат рисковете от дефлация, а търговията може да пострада от санкциите срещу Русия.

Разочароващите резултати на двете най-големи икономики в еврозоната – Германия и Франция – са били в тежест на икономиката в цялата еврозона през второто тримесечие на годината. 0,2-процентният спад на германската икономика, както и липсата на ръст във Франция са предизвикали стагнация в еврозоната. В краткосрочен и средносрочен план не се очаква подобрение, тъй като последствията от санкциите срещу Москва може да засегнат търговията на Стария континент в следващите месеци.

Анализаторите не проявяват оптимизъм. „След шест тримесечия с отрицателен ръст и четири тримесечия с положителен растеж до началото на годината, еврозоната може да изпадне отново в рецесия”, казва Саймън Смит от FX Pro.

„Числата показват, че възстановяването остава твърде слабо, за да компенсира външните сътресения, което означава, че растежът на БВП вероятно ще остане в режима „спри-тръгни”, предвижда Петер Ван ден Хоут, главен икономист за еврозоната на банка ING.

И все пак, спрямо второто тримесечие на миналата година БВП на 18-те страни от еврозоната отчита очакван ръст от 0,7% след 0,9% през първото тримесечие.

Освен Германия и Франция, Италия – третата икономика във валутния съюз, също пострада през последните месеци и влезе в третата си рецесия от 2008 година насам.

Добрите новини, макар и рядко, идват от страните, които пострадаха силно от кризата през последните години, като Испания и Португалия, където икономическият растеж достигна 0,6%. Холандия също отскача с 0,5%. Колкото до Гърция, тя отчете най-слабия си спад от края на 2008 година насам, което подхранва надеждата, че ще излезе от 6-годишната рецесия. През второто тримесечие гръцкият БВП, който не е спрял да се свива от шест години, се е понижил с едва 0,2%.

Засега инвеститорите не очакват никакво подобряване на икономиката, дори напротив – санкциите срещу Москва, на които Кремъл отговори с ембарго върху редица европейски стоки, може да дръпнат назад икономическата дейност през следващите няколко месеца.

Анализаторът на UniCredit Марцина фон Терци обяснява: „Скорошните индикатори не излъчват обещаващо послание. Свързаните с Русия рискове – пряко или чрез косвените за Източна и Централна Европа последствия, не трябва да бъдат подценявани. През третото тримесечие трябва да очакваме по-малко динамичен растеж”.

La Tribune

ЕП подкрепи присъединяването на Литва към Еврозоната

Литва трябва да приеме еврото от 1 януари 2015 година. Това е записано в приетата в сряда от Европейския парламент резолюция. Позицията...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа