И новата военна доктрина на Русия е отбранителна

35833
И новата военна доктрина на Русия е отбранителна
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир Путин утвърди новата военна доктрина на страната. Това предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на изявление, публикувано днес на сайта на Кремъл.

Тя остава отбранителна. Като основни заплахи са посочени засилването на военния капацитет на НАТО и опитите за дестабилизиране на няколко региона. Като главни вътрешни рискове са посочени опитите за дестабилизиране на ситуацията в Русия и действията на терористи.

Русия налага мито върху износа на пшеница

От февруари Русия ще наложи мито от най-малко 35 евро на тон пшеница, изпратен за износ. Целта е да намали цените във вътрешния пазар...

Сред новите заплахи, отчетени в доктрината, подписана от Путин, са и такива, идващи от Украйна.

„В борбата на водещи държави в света за интересите си, се използваха типичните „недиректни действия" чрез използване на протестен потенциал на населението, радикални и екстремистки организации, военни частни компании. Както и усилване на настъпателния потенциал на НАТО към границите на Русия, при това активно се провеждат мероприятия по разгръщане на глобална система ПРО", се отбелязва в съобщение на официалния сайт на Кремъл.

В новата редакция актуалните позиции в действащата Военна доктрина са останали непроменени. 

В същото време са конкретизирани основните формулировки: "На първо място, това се отнася за основните външни и вътрешни военни заплахи, особености на военни конфликти, а също и въпроси за използване на Въоръжените Сили. Въведено е понятието "неядрено сдържане" предвид поддържането на високо ниво на бойна готовност на силите с общо назначение. Конкретизирани и допълнени са основните задачи на РФ по сдържане и предотвратяване на военни конфликти", се казва още в съобщението.

Украйна изтегля артилерията 48 часа след обявяване на примирие

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че армията ще започне изтегляне на артилерията 48 часа след като бъде прекратен ...

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа