Индийски топ банкер: Светът върви към нова голяма депресия

14680
Индийски топ банкер: Светът върви към нова голяма депресия
Снимка: Thinkstock

Директорът на индийската централна банка, който с изключителна прецизност предсказа световната финансова и икономическа криза, която се състоя в периода 2007-2008 г., сега предупреждава, че светът постепенно навлиза в нова голяма депресия, подобна на тази през 30-те години на миналия век.

Голямата депресия е тежка световна икономическа криза, състояла се между двете световни войни. Нейният времеви обхват е различен в отделните държави, но в повечето тя започва през 1929 г. и продължава до началото на Втората световна война. Тя е най-продължителната, тежка и широкообхватна световна криза през 20-и век, често сочена в съвременната литература като мярка за най-тежък срив на световната икономика.

България е в по-добро положение от Гърция заради валутния борд, заяви Ханке

Гърция влезе в еврозоната преди години, без да е готова да приеме еврото. Изхарчиха много пари и взеха много пари на заем, които никог...

От 1929 до 1932 година световният брутен вътрешен продукт намалява с цели 15%. За сравнение спадът му по време на рецесията в периода 2008-2009 г. е по-малко от 1%.

Говорейки на икономическа конференция в лондонско бизнес училище в края на миналия месец, Рахурам Раджан – директорът на най-голямата държавна индийска банка, определя политиките на водещите развити страни като опасни, тъй като, по думите му, могат да доведат до подобно на това от времето на Голямата депресия положение.

„Разтревожен съм, че ние, опитвайки се сега да ускорим икономическия ръст, бавно се плъзгаме по пързалка, която ще ни откара към този вид проблеми, които имахме през 30-те години“, твърди Раджан.„Мисля, че това е проблем на целия свят. Това не е проблем само на индустриалните страни и на проспериращите пазари“, допълва още той.

Раджан, който преди време е служил на икономическия отговорник на  Международния валутен фонд, посочва като тревожни усилията на централните банки в развитите страни да намаляват максимално лихвите, за да предизвикат бърз икономически растеж след световната финансова и икономическа криза. Тази политика е усвоена от централните банки в Съединените щати, Европейския съюз и Япония.

България срещу Гърция - кой всъщност живее по-добре?

Покрай проблемите, свързани с гръцкия дълг, стана ясно, че около 60 % от южните ни съседи са заплашени да паднат под прага на бедността...

Възгледите на Раджан се възприемат сериозно в банковите среди по света, тъй като той е един от малкото водещи глобални икономисти, които предрекоха кризата, която започна през 2007 г. Но когато той предупреждава през 2005 г. за опасността от възникване на нова криза, повечето му колеги на международната сцена пренебрегват опасенията му.

Използвани източници: The World Bank; The National Interest; Wikipedia; Reserve Bank of India; Central Bank of India.

Автор:Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа