Ирландия гласува на референдум за гей браковете

7618
Ирландия гласува на референдум за гей браковете
Снимка: Getty Images/Guliver

Република Ирландия гласува днес на референдум за разрешаване на еднополовите бракове, предаде БГНЕС.

"От историите, които съм чувал през последните няколко години от обикновените хора, на обикновени работни места, това тяхно бреме да живеят в сянка, може да бъде отстранено с гласуването с "Да" за еднополовите бракове, заяви по-рано тази седмица премиерът Енда Кени.

Повечето политически партии в страната одобряват еднополовите бракове и последните допитвания показват, че те имат предимството пред опонентите. И все пак изходът от гласуването не е сигурен, защото католическата църква е против промяната, а това значи че възрастните и провинциалните гласоподаватели ще гласуват с "не".

Ако узаконяването на тези браковете бъде одобрено, Ирландия ще стане първата държава, извършила такава промяна на референдум.

Референдумите в Хърватия и Словения отхвърлиха гей браковете, въпреки че парламентът на Словения отиде по-далеч и през март ги одобри.

В момента 18 държави са легализирали гей браковете, повечето от които са в Европа. Извън нея те са разрешени в Южна Африка, Нова Зеландия, Канада, Бразилия и Аржентина.

Интересното е, че в съседната Северна Ирландия, която обаче е част от Обединеното кралство, еднополовите браковете за забранени – да разлика обаче от останалата част на Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com