Искат над 26,3 г. затвор за капитана на Costa Concordia

12441
Искат над 26,3 г. затвор за капитана на Costa Concordia
Снимка: Getty Images / Guliver

Италиански прокурори поискаха капитанът на лайнера Costa Concordia Франческо Скетино да бъде осъден на 26 години и 3 месеца за корабокрушението през 2012, при което загинаха 32 души.

"Тази присъда не е преувеличена. Франческо Скетино излъга пресата, съда, морските власти. Той не пое отговорност и няма данни в негова полза от началото на процеса, започнал през 2013 г.", заяви прокурорката Мария Наваро пред съда в град Гросето, провинция Тоскана. Тя допълни, че мъжът, наричан от медиите "капитан Страхливец" е виновен за причиняване на корабокрушение и е изоставил кораба, преди всички пътници да бъдат спасени, информира АФП. 

Капитанът на Коста Конкордия не е бил дрогиран в момента на крушението

Токсикологичният анализ на състава на урината и на структурата на кичур от косата на капитана на лайнера Коста Конкордия Франческо Скет...

Наваро поискала Скетино да лежи 14 години за причиняване на смъртта на много хора, 9 години за причиняване на корабокрушение, 3 години за изоставяне на кораба и 3 месеца за това, че не е информирал властите за инцидента.

54-годишният Скетино е обвинен в забавяне на заповедта за напускане на кораба след удар в скали край италианския остров Джилио на 13 януари 2012 г. по време на рискована маневра и в напускане на кораба преди много от пътниците да бъдат спасени. Плавателният съд с 4 229 пътници от 70 страни на борда се наклонил, правейки невъзможно пускането на повечето спасителни лодки веднага след вдигането на тревога.

"Бог да се смили над Скетино, защото ние няма да го направим", казал прокурорът Стефано Пиза в заключителната си реч.

Бившият капитан твърдял, че е забавил повикването на помощ, защото е знаел, че вятърът ще насочи кораба към сушата и е бил принуден да напусне кораба, след като паднал, когато той се наклони, като е бил хвърлен в спасителна лодка, която го отнесла до брега.

Франческо Скетино стана "Пъзливият капитан" в анимация

"Пъзливият капитан" е поучително анимационно филмче, посветено на трагедията с "Коста Конкордия" на тайванска филмова компания, съобща...

Очаква се присъдата да бъде произнесена не по-късно от средата на февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа