Испанската икономика тръгна нагоре, Великобритания с рекордно ниска бизнес активност

17423
Испанската икономика тръгна нагоре, Великобритания с рекордно ниска бизнес активност
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Испанската икономика се възстановява "по-добре от очакваното" и в момента е сред най-добре представящите се в Европа, въпреки че все още е изправена пред "много" ​​проблеми. Това заяви на прескоференция в Мадрид премиерът на страната Мариано Рахой.

"Нещата се развиват по-добре, отколкото сме очаквали. Отбелязваме стабилен и разнообразен растеж. За по-малко от две години се превърнахме от икономика на ръба със спасителна помощ в икономика с най-голям растеж в Европа. Движим в правилната посока, но сме наясно, че все още има много да се направи, че проблемите, с които трябва да се справим, са многобройни", каза Рахой.

Министърът на икономиката Луис де Гиндос заяви, че въз основа на далеч по-добрите показатели за първото полугодие на годината правителство възнамерява да заложи по-високи показатели до края на годината и за 2015 година. Според него прогнозата за икономическия растеж за тази година ще бъде вдигната до 1,5 на сто, след като досега цифрата бе 1,2 процента. Съответно ако досега прогнозата за икономическия растеж догодина бе 1,8%, правителството смята, че може да заложи по-висок показател – 2 процента растеж.

Междувременно деловата активност на Великобритания през юли достигна най-ниско ниво за 2014 г. на фона на нарастващото напрежение между Русия и Европа заради украинската криза, твърди британският в. "Гардиън".

Изданието се позовава на изследване на консултантските компании Markit Economics и CIPS. Растежът на индекса на бизнес активността в страната е 55,4, а това е най-ниският показател от юли 2013 година. Това се дължи на намаляването на промишленото производство, поръчките и работните места.

"Намаляване на производството е признак за повишена икономическа неопределеност както в страната, така и на ключови износни пазари в Европа, която се подсилва от събитията в Украйна. Ако отношенията с Русия се влошат, трябва да очакваме, че износът на стоки ще бъде подложен на още по-голям натиск", коментира старшият икономист на Markit Роб Добсън.

Великобритания ще брои проститутките като приход в БВП

От септември тази година Великобритания ще включи официално в изчисленията за обема на БВП и приходите от проституция и продажба на нар...

Растежът на поръчки за износ през юли стана най-бавен през последните 4 месеца – той падна до 53,9 в сравнение с 55,6 приз юни, гласи изследването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа