Италия според Матео Ренци

70295
Италия според Матео Ренци
Снимка: Getty Images/Guliver

В сряда италианският премиер Матео Ренци разкри стратегията си за възстановяване на Италия, като обяви серия от мерки за намаляване на разходите на политиците, засилване на икономиката и укрепване на трудовата заетост, като постави „училището в центъра на програмата”.

Политически реформи

Новият изборен закон, който бе приет в сряда от Камарата на депутатите, ще позволи на „този, който спечели изборите, да остане на власт в продължение на пет години”, за да се избегне непрекъсната нестабилност на правителството.

Колкото до конституционната поправка за Сената, тя ще бъде внесена в парламента в следващите 15 дни след консултации с „основните представители на местните власти”. С изчезването на Сената под настоящата му форма и заместването му от Асамблея на регионите горната камара на парламента „вече няма да участва в гласуването на доверие към правителството, нито ще гласува закони”. В същото време, 315 сенаторски заплати ще бъдат премахнати. Освен това, ще бъде създаден „орган за борба с корупцията”, начело на който ще застане Рафаеле Кантоне – известен като боец „от фронтовата линия” в борбата срещу неаполитанската мафия.

Икономика

В рамките на реформите кабинетът ще отпусне незабавно 68 милиарда евро, които ще бъдат използвани за уреждане на задълженията на публичната администрация. Ходът бе представен като „дълг и доказателство за уважение” към частния сектор.

Ренци предвижда още фондът за гарантиране на кредитите за малките и средните предприятия да бъде засилен. Три милиарда и половина евро пък ще бъдат предназначени за поддържане на учебните заведения с цел да „бъдат направени по-сигурни”. Защото, както казва Ренци - „от класните стаи на децата ни ще тръгне възстановяването”.

От първи април фондът за защита при свлачища и наводнения ще получи 1,5 милиарда евро. В тази връзка премиерът заяви, че „има проекти, които досега бяха спирани от бюрокрацията”. В същото време 3 милиарда евро от европейски структурни фондове ще бъдат размразени и отново инвестирани в страната.

Междувременно, бе одобрен план за жилищно настаняване на стойност 1,7 милиарда евро. Той ще бъде използван за по-добро предоставяне на социални жилища и ще поощри собствениците да отдават имотите си под наем.

От 1 май цената на електроенергията за компаниите ще бъде намалена с 10%. В същото време италианците, които печелят под 1500 евро на месец, което означава 10 милиона души, ще получат 10 милиарда евро, или по 1000 евро добавка на година.

Трудова заетост

В плана си премиерът на Италия предвиди за младежите между 18 и 29 години 1,7 милиарда евро, които ще бъдат използвани за образование или за подпомагане при търсене на работа в рамките на 4 месеца след дипломирането.

За създаването на 100 хиляди работни места в изследователския сектор до 2018 година пък настоящият данъчен кредит на стойност 600 милиона ще бъде удвоен.

От 1 юни фонд на стойност 500 милиона евро ще послужи за финансиране на създаване на предприятия „със социална цел”.

Ще влязат в сила и нови правила за трудовия пазар – опростяване на обучението и удължаване на гъвкавите срочни договори до три години. Освен това е предвидено преразглеждане на Кодекса на труда и гарантиране на работното място на бременните жени.

France TV

Ренци иска "радикална и незабавна промяна"

Италианският премиер Матео Ренци призова за "радикална и незабавна промяна" в Италия. Новият премиер заяви, че няма оправдание за несп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа