Изненада - Франция подкрепи продължаване на преговорите за влизане в ЕС на Турция

18227
Изненада - Франция подкрепи продължаване на преговорите за влизане в ЕС на Турция
Снимка: Gettyimages

Франция изяви желание за отблокиране на две ключови глави от преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Позицията е доста изненадваща предвид факта, че досега Париж категорично не желаеше преговорите с Турция да продължат.

"Заявявам, че Франция е готова да отвори нови глави за преговори, по-специално глави 23 и 24", които се отнасят за основополагащите права и правосъдието, каза френският външен министър Лоран Фабиюс, предаде БГНЕС.

Турция започна преговорите за членство в ЕС през 2005 г., но досега е отбелязан слаб напредък. Анкара не одобрява настояването на Брюксел за защитата на човешките права и силните резерви на някои държави срещу допускането в ЕС на толкова голяма мюсюлманска страна. Преговорите бяха подновени в края на миналата година след 3-годишен застой, но поведението на турския президент Реджеп Ердоган по време на големия корупционен скандал по това време и масовите антиправителствени протести предизвикаха нови притеснения.

Фабиюс заяви, че преговорите "трябва да продължат в условия на прозрачност, добросъвестност и със спазване на договореностите. Франция иска да направи стъпка напред", каза той след среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

"Турция е готова да отвори всички глави за преговори. Ако Франция може официално да заяви, че не се противопоставя на отварянето на която и да е глава, това ще бъде много хубаво, ще бъде позитивно послание. Точно това очаквахме", каза от своя страна Чавушоглу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа