Яценюк иска САЩ, ЕС и Русия да помогнат за успокояването на Украйна

20246
Яценюк иска САЩ, ЕС и Русия да помогнат за успокояването на Украйна

Утрешната четиристранна среща за Украйна трябва да бъде за стабилизиране на положението в страната. Това заяви украинският премиер Арсений Яценюк по повод откриващата се утре, 16 април, в Женева среща между САЩ, Русия, ЕС и Украйна за търсене на пътища по разрешаване на кризата в бившата съветска република.

По думите на Яценюк срещата "не трябва да бъде протоколна", нейната задача трябва да е "стабилизиране на положението в Украйна" и "възобновяване на диалога". "Ние отиваме на преговорите с такова виждане. Това е нашата позиция, която ще възстанови стабилността в Европа", сподели още украинският премиер, цитиран от БГНЕС.

Междувременно в небето над Краматорск са били забелязани безпилотни самолети, предаде кореспондент на РИА "Новости" от града.

Тази сутрин шест БТР-а на украинската армия влязли в града откъм Днепропетровск. За тях се твърди, че вече са преминали на руска страна. Без да срещнат съпротива, те спряли недалеч от железопътната гара. В разговори с местни жители танкистите обяснили, че нямат намерение да стрелят и са дошли с мирни цели.

В същото време опълченците от Краматорск палят коли при входовете на града и се оттеглят във вътрешността му. По думите им те се опасяват, че утре сутринта БТР-те, които вече са обкръжили града и спецчастите, които са на летището, ще започнат настъпление.

"Кметството ще стане нашата Брестка крепост", заяви лидерът на опълченците Иван. Той твърди, че те нямат оръжие.

Шест украински БТР-а преминаха на руска страна, Путин предупреждава за гражданска война

Конвой от шест БТР-а, който навлезе в Краматорск и се е насочил към Славянск, е преминал на страната на проруското народно опълчение....

По време на щурма във вторник, 15 април, срещу местното служебно летище четирима опълченци били ранени от огнестрелно оръжие. Те били изпратени на лечение в Донецк, защото в Краматорск няма хирургия, а пътищата до съседния Славянск са блокирани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа