Йерусалим измоли благодатния огън, руският патриарх се помоли за Украйна

32773
Йерусалим измоли благодатния огън, руският патриарх се помоли за Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Десетки хиляди християни от цял свят се събраха на улиците на стария Йерусалим, за да присъстват на церемонията по запалване на благодатния огън, което става всяка година на Велика събота, в навечерието на Великден, на най-святото за християните място - Кукувлията (малък параклис) на храма Божи гроб, предаде БГНЕС.

Няколко минути след като йерусалимският православен патриарх Теофил III се уедини за молитва в Кукувлията на храма, той изнесе от нея свещи запалени по тайнствен начин от пламък, избликнал от Гроба Господен. Ерусалимският патриарх традиционно влиза в Кукувлия в едно платнено расо, за да е видно, че не внася в пещерата кибрит или нещо, чрез което може да се добие огън. След това параклисът се запечатва и настъпва тишина в очакване на Благодатния огън.

Според народното предание, ако огънят не дойде, това ще бъде ужасно знамение за цялото човечество, а хората в храма ще загинат. Очакването продължава от няколко минути до няколко часа, а през това време светлините са угасени. За да няма и най-малкото съмнение за измама, т.е. за наличието на човешко участие в запалването на огъня, строго бдят израелски полицаи. Смята се, че в първите минути след запалването пламъкът има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Благодатният огън се разпространява от свещ на свещ между вярващите в храма и извън него, преди да бъде пренесен в православните страни.

Тази година православни и католици отбелязват Великден в един ден – 20 април, тъй като съвпада по Юлианския, Новоюлианския и Григорианския календар.

Същевременно патриархът на Москва и цяла Русия Кирил вече отслужи литургия за Великата събота в московския катедрален храм "Христос Спасител", предаде БТА. По думите на говорителя Александър Волков Негово светейшество е напомнил на миряните, че трябва да засилят молитвите си за Украйна, чието "православно паство е неотделима част от нашата обща Църква". Дяконът добави, че главната задача на църквата е  "съвместната молитва", особено когато "причина за тази обща молитва стават външни неблагоприятни обстоятелства". Затова сега цялата Руска църква "е заедно със своите украински братя", заключи говорителят на руския патриарх.

Великденският хляб - за Господ, за стопанина и домочадието

Традицията за великденските български хлябове е доста богата. Това заяви в интервю за БГНЕС Елена Водинчар, главен асистент в Институ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа