Йоханес Хан: Сърбия да въведе санкции срещу Русия, ако иска в ЕС

13951
Йоханес Хан: Сърбия да въведе санкции срещу Русия, ако иска в ЕС
Снимка: БГНЕС

Сърбия трябва да въведе санкции срещу Русия в замяна на встъпването си в ЕС, подчерта отново еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

"Сърбия юридически се ангажира в рамките на преговорите за встъпване в ЕС постепенно да съгласува позициите си с тези на Евросъюза. Съгласуването включва и трудните въпроси, какъвто е въпросът със санкциите срещу Русия. Очакваме от Сърбия да съблюдава тези свои ангажименти", отбелязва Хан в интервю за в. "Вечерне новости", цитирано от РИА Новости.

Москва със сериозна амбиция да спре Украйна за НАТО

Русия призова Украйна да остане извън НАТО. "Молбата" дойде от руския външен министър Сергей Лавров. Той заяви, че  "статутът на н...

"Разбираме историческата важност на връзките между Сърбия и Русия и поради тази причина не можем да заставим Белград да направи своя избор. Но Сърбия пое курс към встъпване в ЕС, като обяви това за своя стратегическа цел. Очакваме сръбското правителство да продължи да демонстрира привързаността си към тази си стратегическа цел и на дела", подчертава Хан, който днес пристига в Белград.

Еврокомисарят призова Сърбия и по-рано да приведе политиката си в съответствие с европейската и да се присъедини към санкциите срещу Русия. Тогава сръбският премиер Александър Вучич отхвърли категорично подобна възможност с думите: "Сърбия си има правителство, което самостоятелно взема решения в съответствие с интересите на страната. Ние сме на европейския път, но политиката на Сърбия няма да се промени за една нощ".

Сърбия понастоящем е със статут на кандидат-член, като се очаква да се присъедини към ЕС до 2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа