Йотингер се тревожи от газова криза, иска стратегия

18653
Йотингер се тревожи от газова криза, иска стратегия
Снимка: Getty Images / Guliver

Еврокомисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер предупреди за възможните сериозни ефекти от украинската криза върху газовите доставки в Европа, предаде Агенция "Фокус".

Сега задачата се състои в това "да се избегне газовата криза и да се гарантира сигурността на доставките за следващата зима", каза Йотингер пред Die Welt.

Тръбите на "Южен поток" били на склад, проектът продължава засега

Работата по газопровода „Южен поток” не е спирала. Това заявиха от компанията „Южен поток" България" пред ИТАР-ТАСС,...

"Ако ние не направим така, че Киев да бъде в състояние да се издължи по неизплатените си сметки за газ в размер на повече от два милиарда долара, има опасност Русия да спре да доставя газ на Украйна", изтъкна Йотингер. И тъй като Украйна е най-важна транзитна страна в Европа, може „да се стигне до трудно контролируем процес, който да засегне и други страни като Германия”.

Еврокомисарят призова европейските лидери да изработят енергийна стратегия за следващите десетилетия. Той заяви, че от срещата на върха през юни "очаква отговори".

Един от възможните варианти, които напоследък се обсъжда, е към Украйна да се подава природен газ от Европа. Засега се говори за три държави - Полша, Унгария и Словакия. От "Газпром" вече определиха този вариант като незаконен.

През следващата седмица Йотингер има среща с българския икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев. На нея ще се обсъждат както промените в законодателството ни, за които ЕК има подозрения, че целят да заобиколят Третия енергиен пакет по отношение на "Южен поток", така и проблемите с ЕРП-тата.

Заместник-енергийният министър се заяжда с ГЕРБ: Питайте защо по ваше време НЕК задлъжня рекордно

Вместо депутатите от ГЕРБ да задават въпроси относно задлъжнялостта на НЕК към днешна дата, те следва да дадат отговори на въпросите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа