Камерън може да отложи референдума за членство в ЕС

3303
Камерън може да отложи референдума за членство в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън може да забави провеждането на референдума за членство в ЕС до 2017 г., за да има повече време за спечелването на повече отстъпки за страната от другите европейски лидери, пише британският в. „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС.

Някои министри от кабинета признават, че имигрантската криза в Европа би могла да разубеди обществеността да гласува за оставането в съюза. Според тях нова бежанска вълна през следващото лято би могла да доминира вота, който се очаква да е през септември. „Би било по-добре да изчакаме, ако това ще означава да спечелим по-голям и по-добър пакет от реформи“, казва пред изданието един от министрите.

Друг проблем е, че в момента европейските лидери не са фокусирани върху исканията на Великобритания, защото се опитват да се справят с други проблеми на континента - икономическата криза в Гърция, която почти остави страната извън еврозоната и бежанския наплив. Според някои лидери пък британският премиер все още не е заявил исканията си, пише още изданието.

Правителството от своя страна настоява, че въпросът с бежанците е направил страните членки по-открити към реформите на Камерън. Според негови съюзници той няма да вземе решение за провеждането на референдума до този декември, когато лидерите на ЕС ще обсъдят „британския въпрос“ на среща на върха.

Външният министър на страната Филип Хамънд също намекна, че допитването може да бъде задържано до 2017 г., ако партньорите на Лондон в ЕС не се съгласят по-рано на отстъпки. „Бихме искали това да стане колкото се може по-скоро, но това се намира най-малко от части в ръцете на нашите партньори“, каза той по-рано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа