Камерън обяви плана си за ограничаване на имигрантските вълни към Великобритания

12770
Камерън обяви плана си за ограничаване на имигрантските вълни към Великобритания
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският премиер Дейвид Камерън обяви днес плана си за ограничаване на вълната имигранти от Европейския съюз в Обединеното кралство. Той допълни, че планът ще изисква промени в европейските договори.

"Няма никакво съмнение, че планът като цяло ще изисква някои промени в договорите и аз съм убеден в нашите възможности да преговаряме", посочи Камерън пред журналисти при оповестяването на планираните мерки.

В дългоочакваната си реч британският премиер, който е подложен на натиск от средите на еврофобите, не призова за ограничаване на броя на новопристигащите на Острова, но пледира за ограничаване на социалните плащания за работниците от страните-членки на ЕС, предаде БГНЕС.

Планът му, чието реализиране е под въпрос, предвижда имигрантите да са прекарали във Великобритания 4 години, за да имат право на някои привилегии като като данъчни кредити или социални жилища. Тази мярка визира предимно работници с ниска квалификация, идващи от Източна Европа. Имигрант ще може да остане в Обединеното кралство само ако си намери работа и ще бъде помолен да напусне страната в срок от 6 месеца, ако не е намерил, добави Камерън.

Освен това, се спират детските надбавки за деца, които живеят в друга страна от ЕС.

Той изрази желание страната да се върне към политиката по времето на Маргарет Тачър през 80-те години.

Еврокомисията веднага реагира на изявлението на Камерън и посочи, че ЕС ще обсъди проблема "спокойно и внимателно".

Диалогът "започва днес", за да "обсъдим тези мнения без прекомерно драматизиране", зави говорителят Маргаритис Шиниас на пресконференция. Комисията възнамерява "да види какво може да се направи, без да затръшва вратата", допълни той. "Става дума за британски идеи и те са част от дебата, трябва да бъдат проучени без драма и да бъдат обсъдени спокойно и предпазливо", каза още говорителят.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер "следи внимателно, той поддържа контакт", каза още Шиниас.

Юнкер, който заяви многократно, че е решен да запази Великобритания в ЕС, е разговарял с Камерън преди речта му, допълни говорителят.

40% ръст на имиграцията на Острова

Общата миграция към Великобритания се е увеличила с повече от 40% през първата половина на тази година, показват официалните данни, п...

Шиниас отказа да се произнесе за съобразността на британските предложения с европейските правила. "Националните депутати трябва да се борят със злоупотребите на системата", каза Шиниас.

В последните седмици партньорите на Камерън, на първо място германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд, припомниха неприкосновения характер на свободното движение на хора в ЕС.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа