Каталуния спря информационната кампания за референдума

14438
Каталуния спря информационната кампания за референдума
Снимка: Getty Images / Guliver

Регионалното правителство на Каталуния спря кампанията за информиране на избирателите относно референдума за независимостта през ноември, ден след като испанският Конституционен съд отмени гласуването, предаде БГНЕС.

Говорителят на каталонското правителство Франсес Хомс заяви, че кампанията е спряна, "за да не притискаме каталонските държавни служители до стената", но подчерта, че Каталуния е решена да проведе гласуването въпреки яростното противопоставяне на централното правителство в Испания.

"Намираме се в ситуация, в която нищо не е направено. Нашата цел е да продължим и ще предприемем стъпки за изпълнение на нашите ангажименти в съответствие със закона", заяви говорителят на пресконференция. "Не можем да дадем сигнал, че сме се отказали", допълни той.

Каталунското правителство започна кампания за осведомяване на избирателите за референдума, след като президентът на Каталуния Артур Мас подписа в събота указ, призоваващ за провеждане на референдума на 9 ноември. Вчера испанският Конституционен съд временно спря необвързващия референдум след искане на централното правителство в Испания, което обяви вота за неконституционен.

Единодушното решение на съда да разгледа иска на правителството доведе до автоматично замразяване на референдума за независимост, докато съдиите чуят аргументите и вземат решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа