Като лош спомен: Чехия слага номера на ръцете на бежанците

5409
Като лош спомен: Чехия слага номера на ръцете на бежанците
Снимка: Gettyimages.com

Чешката полиция маркира с номера ръцете на бежанци, пристигнали с влакове от Австрия и Унгария, което предизвика гнева на правозащитниците.

Това напомня подобна нацистката практика спрямо концлагеристите.

Снимка на загинало дете разтърси света

„Ако тази шокираща снимка на мъртво сирийско момченце, изхвърлено от морето, не промени отношението на ЕС към бежанците, какво ще...

С маркери чешките полицаи са изписали номера върху ръцете на 214 бежанци, задържани във вторник в югоизточен граничен пункт във влакове от Австрия и Унгария. Повече от тях са бежанци от Сирия.

Говорителката на Министерството на вътрешните работи Лучи Новакова заяви, че решението е взето заради увеличаващия се брой деца сред бежанците. "Нашата цел е да предотвратим деца да се загубят по пътя", каза тя пред Франс прес.

Мярката по-специално се прилага спрямо големи групи бежанци, за да се изготви и поддържа регистър на членовете на семействата“, поясни Катерина Рендлова, говорителка на полицейската част, която се занимава с пристигналите бежанци.

"Ние също така записваме номера на влака, с който са пристигнали, така че знаем в коя страна трябва да ги върнем в рамките на системата за обратно приемане", добави тя.

За разлика от други страни членки на ЕС, чешките власти твърдят, че имигрантите, които влизат в страната, без първо да са подали молба за предоставяне на убежище, трябва да бъдат върнати в държавата, от която са пристигнали, съгласно договореността от Дъблин.

И Франция вдига ограда заради мигрантите

Mерки срещу трафикантите на хора в Средиземно море ще обсъдят днес министрите на отбраната на страните от Евросъюза. Броят на бежанците...

Рендлова каза още, че на бежанците са били давани номера върху лист хартия, но те ги изхвърляли. „Те се съгласиха с маркировката, нямат проблем с това, знаят, че то е в техен интерес", каза още служителката.

Срещу новата практика скочиха правозащитници и адвокати.

"Няма закон, позволяващ на полицията да маркира хората по този начин", отсече Сузана Кандилиота, адвокатка от Чешката лига за правата на човека.

Според нея бежанците се съгласили на маркировката, защото „смятат, че полицейските служители имат право да върша това“.

"Знам, че е трудно, защото бежанците нямат никакви документи", изтъкна столичният адвокат Марек Дуфек. Но той се съмнява дали пристигналите са се съгласили с маркировката. „Дали им е бил даден писмен формуляр за одобрение на родния им език?“, попита адвокатът.

Бойко Ноев: Бежанците да се бият, а не да идват в Европа

България не може да предложи условия за бежанците. Ние сме уникални с това, че сме най-бедната държава в ЕС. Освен това 10% от населени...

По-голямата част от чехите са против приемането на бежанци, показва проучване през август. Близо 93% от анкетираните са заявили, че имигрантите трябва да бъдат връщани в страните си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа