Киев: Изтеглихме всичките си тежки ракетни установки

20920
Киев: Изтеглихме всичките си тежки ракетни установки
Снимка: Getty Images/Guliver

Украинските власти съобщиха, че е изтеглил всички свои ракетни установки "Ураган" от зоната на основния конфликт в Източна Украйна, изпълнявайки своите условия по споразумението за примирие с проруските сепаратисти.

Според ръководството на източните военни операции на Киев освен тежкото въоръжение, някои системи с по-малък калибър също са били изтеглени. Армията обаче все още трябва да премести своите системи за балистични ракети "Точка" като част от споразумението в Минск, пише БГНЕС.

И въпреки че и двете страни дават знаци, че изтеглят своето въоръжение, сепаратистите и армията продължават да се обвиняват взаимно в нарушаването на февруарското примирие.

Киев заяви, че от началото на примирието са били убити 48 войници, но не е изключено този брой да е дори още по-голям, особено след сраженията в Дебалцево. В същото време министърът на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република Едуард Басурин обяви, че украинската армия провежда "прикрито обръщане" на своите сили.

Междувременно Русия и Германия са призовали Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да увеличи близо двойно броят на своите наблюдатели в Украйна. Според Москва техният брой трябва да достигне 1000 души.

Украинският пилот Надя Савченко спря гладната си стачка

Украинският пилот Надя Савченко, която е на гладна стачка заради задържането си в руски затвор, е прекратила своя протест. Това става я...

Руският министър на външните работи Сергей Лавров и неговият германски колега Франк-Валтер Щайнмайер "призоваха ОССЕ да вземе бързо решение за удължаване на мандата на своята специална мониторингова мисия и да увеличи нейния размер до 1000 наблюдатели", се казва в съобщението на руското външно министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа