Киев клекна за Донбас - ето какво отстъпи на бунтовниците

17301
Киев клекна за Донбас - ето какво отстъпи на бунтовниците
Снимка: Getty Images/Guliver

Върховната рада в Украйна прие закон, който дава на източните сепаратистки области ограничено самоуправление на база на предложения на правителството, целящи прекратяване на кървавия бунт, предаде БГНЕС.

Президентът Петро Порошенко заяви, че предложенията ще открият пътя за децентрализация, като същевременно гарантират "суверенитета, териториалната цялост и независимостта" на Украйна. Ето и основните точки от закона, който е част от мирния план, подписан с проруските бунтовници и Москва на 5 септември.

- Контролираните от бунтовниците Луганска и Донецка област ще получат "специален статут", който им дава по-широка автономия за период от три години.

- В някои части на областите с предимно рускоговорещо население ще бъдат проведени местни избори на 7 декември. Последните местни избори в цялата страна се проведоха през октомври 2010 г.

- Използването на руския език ще бъде разрешено в държавни институции.

- Областите съвети ще имат властта да назначават местните съдии и прокурори.

- Местните власти в Донецк и Луганск могат "да засилят отношенията на добросъседство" с властите в Русия.

- Законът обещава също така помощ за възстановяване на повредената инфраструктура и осигурява социална и икономическа подкрепа за най-силно засегнатите области.

- Друг законопроект за амнистията защитава от криминално преследване "участниците в събития в Донецка и Луганска област". Той изглежда важи както за бунтовниците, така и за украинската армия. Правозащитни организации обвиниха бойците и от двете страни в злоупотреби, които могат да бъдат определени като военни престъпления.

Донецк и Луганск имат общо население от около седем милиона души, около една шеста от цялото население на Украйна. Но дават около една четвърт от износа на Украйна и в тях се намират стратегически военни производства, осигуряващи двигатели и други жизненоважни части на руските космически ракети и авиационна индустрия.

Индустриалната област е осеяна с огромни въгледобивни мини и стоманени заводи, които са двигателят на украинската икономика от 19-и век насам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа