Киев обвини Русия за хуманитарен конвой без разрешение

14296
Киев обвини Русия за хуманитарен конвой без разрешение
Снимка: Gettyimages

Киев ще разглежда изпращането на поредния конвой с руска хуманитарна помощ за източната част на Украйна като "нарушение на Устава на ООН". Това заяви украински представител на заседание на Съвета за сигурност на световната организация във вторник.

Андрий Цимбалюк твърди, че хуманитарните конвои се насочват към Украйна "в нарушение на международното право и националното законодателство, едностранно и без наблюдението на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и още повече без съгласието на украинското правителство". "В случай, че Москва прекара четвърти такъв конвой, за който бе обявено днес (във вторник, българско време, бел.ред.), това ще бъде още едно нарушение на Устава на ООН", каза украинският дипломат.

Привърженици на мира спечелиха изборите в Украйна

Парламентарните избори в Украйна, спечелени от прозападните партии, затвърждават победата на привържениците на "мирното уреждане" на ко...

Автоколона с четвърти по ред хуманитарен конвой за пострадалите от войната в Украйна Донецка и Луганска област напусна във вторник Подмосковието. Колоната е съставено от около сто камиона с общо хиляда тона хуманитарна помощ, според ТАСС. Руското Министерство на извънредните ситуации съобщи, че движението на конвоя към Украйна ще се съгласува с МВнР на Русия и Червения кръст. Заместник-министърът на външните работи на РФ Григорий Карасин съобщи, че е била изпратена нота на Украйна с уведомяване за изпращания конвой.

Първите три конвоя доставиха в Луганска област около 6 хиляди тона товар, сред които храни, генератори, медикаменти, облекла и завивки за зимата, питейна вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа