Киев се готви за примирие със сепаратистите

43241
Киев се готви за примирие със сепаратистите
Снимка: Getty Images/Guliver

Украйна се готви да подпише споразумение за прекратяване на огъня със сепаратистите, което може да сложи край на продължаващите близо пет месеца кръвопролития и чийто провал обаче може да отключи нови западни санкции срещу Русия.

Преди началото на мирните преговори в беларуската столица Минск се възобновиха сраженията в околностите на стратегическото пристанище Мариупол – поредната гореща точка от конфликта, който създаде криза в отношенията между Запада и Изтока.

Има съобщения за тежки бомбардировки от тази нощ в Донецк – главното укрепление на сепаратистите в Източна Украйна, които подчертават колко крехко би било примирието.

Планът, разкрит тази седмица от руския президент Владимир Путин след телефонен разговор с украинския си колега Петро Порошенко, ще изиска изтеглянето на правителствените сили от голяма част от Донецка и Луганска области.

Порошенко обаче изрази предпазлив оптимизъм относно възможностите за завръщането на мира в разединената бивша съветска държава и обеща да нареди прекратяването на бойните действия след подписването на споразумение.

„Това, от което се нуждаем за мира и стабилността е следното – първо, Русия да изтегли своите военнослужещи и второ, да затвори границата. Ако това се случи, мога да ви уверя, че Украйна ще намери мирно решение в рамките на дни”, каза Порошенко в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Уелс.

Лидерите на НАТО изразиха силна подкрепа за Украйна на двудневното заседание, фокусирано върху руската заплаха.

ЕС и САЩ заявиха, че в петък ще бъдат обявени нови санкции срещу Русия в отговор на ескалацията на руската военна подкрепа за сепаратистите.

Британският външен министър Филип Хамънд обаче заяви, че мерките може да бъдат отменени, ако бъде сключено примирие.

„Ако има примирие, ако такова бъде подписано и след това приложено в действителност, ние можем след това да помислим за вдигане на санкциите”, каза министърът.

Всяко споразумение за примирие обаче ще остави неясен политическия статут на критично важния за икономиката на Украйна Изток и ще изложи Порошенко на обвинения, че е развял бялото знаме на своето правителство пред руските военнослужещи.

Западен скептицизъм

След като бе избран за президент през месец май, Порошенко обеща да потуши бунта. Тази мисия изглеждаше на ръба на успеха, преди НАТО да съобщи миналата седмица, че повече от 1000 руски войници са преминали границата с тежки оръжия в подкрепа на контраатаката на сепаратистите.

Кремъл обвинява западния военен алианс, че е скалъпил доказателствата с цел да увеличи своето присъствие по западните граници на Русия.

Западните партньори обаче подозират, че Путин се опитва да разклати постоянно лидерите в Киев, които дойдоха на власт след свалянето на подкрепяната от Москва администрация, и да запази зависимостта на огромната индустриална база в Източна Украйна от руската търговия.

„Когато говорим за мир, Русия не е направила нито една стъпка, за да бъде той възможен”, отбеляза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен,

„Ако видим обаче реални усилия за политическо решение, аз бих ги приветствал”, добави той.

АФП

Тежки сражения избухнаха край украинския град Мариупол

Тежки сражения избухнаха в покрайнините на украинския пристанищен град Мариупол. Това се случи само няколко часа преди започването на п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com