Киев се съгласи Трибуналът в Хага да разследва снайперистите от Майдана

17514
Киев се съгласи Трибуналът в Хага да разследва снайперистите от Майдана
Снимка: Getty Images/Guliver

Украйна се съгласи Международния наказателен съд (МНС) да започне разследване на снайперистката стрелба на Евромайдана по време на бурните протести срещу управлението на Виктор Янукович, предаде БТА.

Новата власт в Киев се е съгласила да приеме юрисдикцията на базирания в Хага трибунал и да има разследване на събитията между 21 ноември, 2013 година и 22 февруари тази година, т.е. между решението на сваления президент Виктор Янукович да преустанови процеса на подписване на споразумение за асоцииране с Европейския съюз и падането на неговия режим.

Украйна не пусна руснаци за Великден, Москва побесня

Украински граничари са върнали обратно в Русия 45 руски граждани, които искали да посети свои роднини в Украйна по повод Великден, пр...

Десетки хора бяха убити през този период в Украйна, най-вече при стрелба по време на протестите на Майдана. Възникнаха съмнения, че стрелбата срещу хора на площад "Независимост" в Киев е извършена от подставени лица, за да ескалира още повече напрежението. За първи път официално тази теория се лансира в телефонен разговор между външния министър на ЕС Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает. Впоследствие ЕС поиска официално разследване.

Предната седмица Deutsche Welle публикува запис на радиовръзката на разположените по покривите на сградите около "Независимост" снайперисти от "Беркут". В него се чуват реплики, изразяващи смайване кой стреля по хората долу и защо има убити. От нас ли идва това, никой от нашите не стреля, някой друг е, казват командосите.

По показания на свидетели неизвестни хора са влезли в хотел "Украйна", откъдето се предполага, че е имало смъртоносни изстрели. Той се намира на ул. "Институтская" и е изцяло контролиран от опозицията, като влизащите в него хора са проверявани.

Междувременно днес в Мариопул бяха застреляни трима проруски сепаратисти. Това стана при опит да бъде превзета украинска база. Военнослужещите са открили огън след като камион е разбил портала на базата. Украинците твърдят, че са стреля във въздуха, а проруските демонстранти казват, че били на мирен протест.

Путин наклепа генералния секретар на ООН и постави въпроса за доверието

Интересен случай преди срещата на върха в Женева между ЕС, САЩ, Русия и Украйна припомни руския президент Владимир Путин. С него Путин ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа