Кипър отбелязва 40-ата годишнина от турската инвазия

21959
Кипър отбелязва 40-ата годишнина от турската инвазия

Кипър отбелязва 40-ата годишнина от турската инвазия, която доведе до разделението на острова на две, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Годишнината се отбелязва с църковни служби и митинги в южната част на острова и с военен парад и салюти в северната част.

Кипър обяви за продажба националния си авиопревозвач

Правителството на Кипър официално обяви националния авиопревозвач "Кипърски авиолинии" (Cyprus Airways) за продажба. Според публикувани...

За кипърските гърци тази дата е национална трагедия и те се молят за загиналите. За кипърските турци това е празник на мира и на свободата, в който тази година се включва и президентът на Турция Абдуллах Гюл.

На 20 юли 1974 г. 30 000 турски войници дебаркират на острова в рамките на операция "Атила". Поводът е преврат, извършен пет дни по-рано, който е подкрепян от управляващата хунта в Атина и който цели обединение на Кипър с Гърция.

Позовавайки се на Цюрихското споразумение от 1959 г., определящо Турция, Гърция и Великобритания за страни-гаранти на статуквото на острова, министър-председателят на Турция Бюлент Еджевит дава начало на операцията. Справяйки се със съпротивата на кипърските гърци турските въоръжени сили установяват контрол над

38% от територията на средиземноморския остров. Анкара пренебрегва исканията на Съвета за сигурност на ООН за възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Кипър и за извеждане от острова на турските войски. И до днес в Кипър има между 35 000 и 40 000 турски военнослужещи.

Банките в Кипър трябва да бъдат подпомогнати с нови капитали

Банките в Кипър трябва да бъдат подпомогнати с нови капитали, за да се избегнат явления от миналото, разклатили икономиката на острова....

В резултат на бойните действия отпреди 40 години, приключили на 18 август, загинаха над 3000 кипърци, а 1400 се водят и до днес за безследно изчезнали.

Около 200 000 кипърски гърци бяха принудени да напуснат домовете си и да се преместят на юг от установената от ООН разделителна линия. Около 40 000 кипърски турци пък се преселиха в обратната посока.

Днес Кипър си остава разделен на Република Кипър, която от 10 години е член на ЕС, и на самопровъзгласилата се през 1983 г. Севернокипърската турска република, призната единствено от Турция.

Опитите да се намери решение на кризата започнаха през 1975 г. съгласно принципи, установени в резолюция на Съвета за сигурност на ООН, но те все се провалят.

Кипърските турци очакват споразумение до края на годината

Лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу заяви, че до края на годината е възможно да бъде постигнато споразумение за кипърския въпро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа