Кипър започна ново разминиране на част от буферната зона

7748
Кипър започна ново разминиране на част от буферната зона
Снимка: Getty Images / Guliver

Нова операция по разминиране на част от буферната зона, разделяща Кипър, започват днес мироопазващите сили на ООН в страната. Изчистването на минните полета е и част от мерките за укрепване на доверието между общностите на кипърските гърци и кипърските турци, предаде БНР.

20-членен сапьорски екип от Камбожда започва разминиране на район в северозападната част на област Никозия, който попада в "ничията земя" между свободните и окупираните територии на страната. Операцията е част от сътрудничеството между мироопазващите сили на ООН в Кипър (UNFICYP) и Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ).

Кредиторите доволни от реформите в Кипър

Кредиторите оценяват положително реформите, проведени от кипърското правителство. Това се казва в съвместно изявление на МВФ и ЕК, в ко...

При направените две оценки на района от мисията на ООН през февруари и през април е установено, че противопехотните мини в тази част на буферната зона са променили местоположението си след проливните дъждове през зимата. Сегашната мисия ще извърши окончателната проверка и самото разминиране на засегнатия участък, което технически трябва да завърши до края на август, съобщиха от мисията на ООН в Никозия.

Проектът за обезвреждане на боеприпасите, останали след военните действия в резултат на турската инвазия от 1974 г. в дългата 180 километра буферна зона, започна през 2004 г. Досега са унищожени над 27 000 противопехотни мини, което се оценява като важна стъпка към окончателното освобождаване на острова от тях и превръщането му в територия без мини.

Изчистването на териториите ще даде възможност за използване на земите в селското стопанство, за развитие на икономиката, както и за засилване на контактите между двете кипърски общности - на кипърските гърци и кипърските турци. Като част от мерките за изграждане на доверието между тях президентът на Кипър Никос Анастасиадис предаде на лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ данни за 28 минни полета, останали от кипърските гръцки военни сили, които сега се намират в окупираните територии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа