Коалицията на Меркел загуби контрола над провинция Шлезвиг-Холщайн

5287
Коалицията на Меркел загуби контрола над провинция Шлезвиг-Холщайн
Вотът беше първият от два важни теста през този месец

Партиите от управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел загубиха контрола над северната провинция Шлезвиг-Холщайн след местните избори в неделя. След преброяването на гласовете остава неясно коя от шестте партии, получили места в Ландтага, ще формира следващото провинциално правителство.

Вотът беше първият от два важни теста през този месец за Меркел, обобщава ТВ Европа. След кампания, в която големите партии наблегнаха на необходимостта от мерки за икономии в провинцията, 8,5 на сто от избирателите предпочетоха да дадат гласовете си за печелещата все по-голяма популярност Пиратска партия, която е за свободен интернет и без ясно очертана икономическа програма.

"Пиратите" получиха само 162 гласа по-малко от Свободната демократическа партия – либерали. Доброто представяне на Пиратската партия лиши и дясноцентристкия, и лявоцентристкия блок от пълна победа на изборите. Наблюдателите определиха подкрепата на "пиратите" като протестен вот и признак, че доверието на някои германци към досегашната политика е изчерпано.

Християндемократите на Меркел губят малко от местата си в местния парламент, но противниците им обърнаха внимание, че това е най-слабият резултат на ХДС след 1950 г в Шлезвиг-Холщайн. Опозиционните социалдемократи и зелените бележат известен успех, но недостатъчен да формират правителство. Окончателните резултати сочат 30,8% от гласовете за ХДС, 30,4 на сто за ГСДП. Следват свободните демократи с 8,2 на сто от гласовете. Пиратската партия взема 8,2 на сто, а Зелените – 13,2%.

Меркел: Ще приема Оланд, но Фискалният пакт остава

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще приеме новоизбрания френски президент Франсоа Оланд "с отворени обятия" и допълни, че ...

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа